Festival internațional de dans contemporan și alte reconfigurări ale sensibilului

Victor Rebengiuc și Mariana Mihuț, omagiați la Premiile Gopo 2022
aprilie 20, 2022
„Istoria copilăriei” în patru episoade de teatru cu păpuși la Sibiu și Cluj-Napoca
aprilie 26, 2022

Anumite teme și subiecte rămân mereu urgente și trebuie readresate, reactualizate și privite din perspective noi. În contextul în care structurile dominante generează și întrețin condițiile care ne-au adus în situația ca astăzi să trăim simultan criza climatică, pandemia și războiul, ni se pare important să reflectăm asupra relațiilor de putere din societate, asupra relației dintre om și mediul înconjurător și să vorbim despre decalajul dintre corpurile privilegiate și cele lipsite de apărare.

În locul unei teme unice de festival, care să forțeze prezentarea unor spectacole aliniate și disciplinate de o singură voință, aducem conținuturi și formate diverse care privesc dincolo de marile narațiuni. Propunem așadar subiectivități care relaționează cu micro-istorii personale, pentru a scoate la suprafață multitudinea de iridescențe ale acelorași realități în permanentă schimbare.

Iridescența apare atunci când o suprafață își schimbă culorile, ca reflexie a luminii, în prezența unor particule lichide. Este vizibilă la unele animale, la anumite minerale și în regnul vegetal.

Ca mod de înțelegere a lumii, iridescența devine un instrument de navigație, care ghidează și configurează gândirea. Astfel, suprafața nu mai e percepută ca o simplă graniță, ci ca un loc sclipitor de convergență a multiplicităților insolubile (apud. Tavi Meraud. Iridescence, Intimacies – Journal #61 E-Flux/E-Flux.Com, 2015).

O gândire iridescentă se mișcă prin diferite seturi de posibilități și realități, urmărește și examinează răsturnările și conexiunile.

Într-un context complicat, fragilizant, dur, în care războiul încă este posibil, credem că dansul și arta au forța de a aduce oamenii împreună și de a crea solidaritate.

© Jacopo Jenna

După o pauză de trei ani, Centrul Național al Dansului București (CNDB) revine cu un festival internațional dedicat dansului contemporan, artelor performative și altor conținuturi și formate: 10 producții coregrafice din străinătate și din România, ateliere, conferințe, cine colective, DJ sets, sesiune de ascultare sonoră, seară de poezie & concert și un maraton de idei pentru planeta Pământ, care dau spațiu unor discursuri emancipatoare, și, nu în cele din urmă, aduc bucuria de a continua împreună.

Festivalul IRIDESCENT este un spațiu de explorare a unor concepte/subiecte relevante, în legătură cu ceea ce ne afectează societățile și comunitățile acum. Ediția din 2022 adresează subiecte actuale (criza climatică, biodiversitate, feminism, micro-istorii), chestionează antropocentrismul, provoacă moduri de gândire nefamiliare, critice și poate chiar inconfortabile. Aduce oamenii împreună.

CNDB a fost încă de la înființare un spațiu extins al intersecțiilor dintre arte, o platformă care a prezentat nenumărate conținuturi și formate, iar Festivalul Iridescent este un proiect gândit să continue interesul CNDB pentru intersecțiile dintre arte și să creeze un cadru interdisciplinar, intersecțional, divers și deschis.

Perioada

06.05.2022 – 18.06.2022

Parteneri

Aerowaves, Institutul Francez din România, ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București

Parteneri media

Radio România Cultural, ELLE, STB, Blitz TV

Susținem artiștii din Ucraina!

Pe toată perioada festivalului susținem campania de strângere de fonduri inițiată de colegul nostru Viktor Ruban (Ucraina) și încurajăm contribuțiile la fondul de urgență pentru sprijinirea artiștilor ucraineni – Ukrainian Emergency Performing Arts Fund.

 

Foto cover: © Humans | Bodies| Images, photo: Matei Bumbuț

Pentru a va oferi o experienta de navigare mai buna acest site foloseste cookies.

Daca esti de acord cu acestea, inchide aceasta notificare sau afla mai multe despre setarile cookies aici | OK, inchide