Numărul 55 (1)/2022 apare într-un moment în care crizei sanitare i s-a adăugat o criză umanitară, provocată de conflictul armat din Ucraina, țară vecină.
Revista include un dosar special care documentează un alt fel de război, unul nevăzut, care durează de multă vreme și despre care abia de curând a început să se vorbească. Dosarul cu titlul Abuz și hărțuire sexuală în teatru include mărturii ale unor artiste și artiști din Bosnia, Serbia, Croația, Polonia și România, precum și un articol semnat de Oana Stoica despre cazuri similare din mari instituții de spectacol din vestul Europei și a fost coordonat de Oana Cristea Grigorescu și Cristina Modreanu, fiind ilustrat cu desenele actriței și scenografei Maria Nicola. Apariția dosarului în luna martie nu este întâmplătoare, ci este un demers asumat al Scena.ro care pune în discuție deliberat, în ”luna femeilor” statutul real al femeilor pe scenă și în culisele lumii spectacolului din țările est-europene, opunându-se astfel în mod deschis ipocriziei care întreține o „cultură a tăcerii” ce nu mai poate fi acceptată. Dosarul este prefațat online de articolul regizoarei poloneze Weronika Szczawińska, autoarea spectacolului manifest Klub, despre fenomenul molestării și abuzului sexual din academiile de artă poloneze.
Acest prim număr din 2022 include și ancheta ”Pandemia în cifre la teatru” realizată de Robert Bălan care a colectat de la teatrele publice cifre despre spectacole anulate, bilete returnate, numărul de angajați îmbolnăviți de Covid și numărul de angajați vaccinați din ultimii doi ani.
Începând cu acest număr al revistei coperta va fi semnată de regizorul Radu Afrim, pasionat fotograf: pe prima copertă semnată de el apare actrița, dansatoarea, coregrafa Flavia Giurgiu.
Printre articolele din acest număr se mai numără un interviu cu criticul de teatru american Bonnie Marranca despre polarizarea societății americane și efectele acesteia asupra muncii în teatru, o discuție cu realizatoarele spectacolului ”Nu mai ține linia ocupată!”, Adina Lazăr și Alexandra Felseghi și o cronică pe marginea acestei producții eveniment de la Naționalul clujean, un Jurnal de regizoare semnat de Leta Popescu, care analizează prezența (și absența) spectacolelor realizate de femei pe scenele publice, precum și cronici și reportaje de la festivaluri din afara țării – Paris, New York, Varșovia, Ravenna.
***
Vă reamintim că Scena.ro dezvoltă conceptul de interactivitate prin includerea în articolele în print a unor coduri QR care pot fi citite direct cu camera foto a telefonului sau cu aplicația QRCode descărcată gratuit în orice telefon smart sau tabletă. Cititorul poate astfel să adauge articolului pe care îl citește informații foto, video sau articole complementare, prin intermediul device-ului electronic preferat. Acest nou instrument de navigare asigură și legătura permanentă dintre conținutul editorial care apare exclusiv în ediția în print a Scena.ro și conținutul care apare exclusiv online pe site-ul www.revistascena.ro.
Scena.ro este editată de Asociația Română pentru Promovarea Artelor Spectacolului (ARPAS). Revista este un proiect independent, care depinde de cititorii săi. Campania de abonamente pentru 2022 este deschisă: pentru abonare trimite un email pe adresa scena.ro@gmail cu numele complet și adresa, urmând să primești instrucțiuni pentru efectuarea plății.
Abonamentul reînnoit costă 60 lei, iar un abonament nou 65 lei.
Pe parcursul lunii martie toate noile abonamentele pentru 2022 făcute de către sau în numele unei femei au o reducere de 10 lei, costând doar 55 lei.
Abonează-te și tu pentru a primi acasă toate numerele din acest an!
Pentru a va oferi o experienta de navigare mai buna acest site foloseste cookies.
Daca esti de acord cu acestea, inchide aceasta notificare sau afla mai multe despre setarile cookies aici | OK, inchide