Eugen Bratfanof a debutat la 16 ani, pe vremea când era elev al Școlii medii de arte plastice (atualul Liceu Tonița din București) cu o expoziție personală organizată la Casa de Cultură a Sindicatelor din Tulcea. A expus treizeci de tablouri, acuarelă și grafică în tuș, în marea lor majoritate peisaje. Tot în 1958 două dintre tablourile sale sunt selecționate și reprezintă România la Expoziția Internațională de la Bruxelles.
Cea de a doua expoziție personală s-a lăsat însă îndelung așteptată.
Aproape trei decenii mai târziu, și după 18 ani de absență din orice alte expoziții de grup, în 1984, Eugen Bratfanof expune șaizeci de picturi la Galeriile de Artă ale Municipiului București. Evenimentul se bucură de un mare succes fiind considerată ”o expoziție cu valoare de document” (Ion Parhon), ”una dintre cele mai interesante expoziții ale anului, lucrările sale impunând un nume, un stil, o viziune, o autentică trăire, un discurs plastic de anvergură” (Victor Niță).
Presa timpului vorbește despre ”experimentul Bratfanof”, ”o personalitate artistică de prim rang, impunătoare prin profunzimea sintezelor ideatice și plastice, prin gravitatea tulburătoare a mărturisirilor și prin umanismul generos al atutudinii față de lumea adusă pe pânză” , ”pictura lui Eugen Bratfanof a găsit simpatie și de multe ori entuziasm chiar și la acea categorie de public îndeobște circumspectă la orice fel de succes.”.
Urmează o nouă perioadă de meditație. Adică de tăcere. De refuz premeditat al ieșirii la rampă.
La peste trei decenii distanță. Eugen Bratfanof părăsește auto-exilul atât de iubit al atelierului din Tulcea și vine la București cu a treia expoziție personală.
”Într-un fel e un avantaj să stau la Tulcea: nu mă las furat de graba celor din jur. Dacă e să te ratezi, poți să te ratezi și singur, nu e nevoie să te ratezi afiliat la o direcție. La o modă în artă. Cel mai mult mi-ar place să nu se pună, în cazul picturii mele, chestiunea modernității, ci a autenticității trăirii și expresiei. Nu îmi propun să fiu modern. Tot ce îmi propun e să fiu autentic.” Eugen Bratfanof
Pentru a va oferi o experienta de navigare mai buna acest site foloseste cookies.
Daca esti de acord cu acestea, inchide aceasta notificare sau afla mai multe despre setarile cookies aici | OK, inchide