Asociația Frilensăr.ro anunță lansarea proiectului „Drama pentru toți”, un proiect de scriere dramatică online destinat exclusiv adolescenților din țara noastră, cofinanțat de Adminstrația Fondului Cultural Național.
Ai auzit de Shakespeare? Se povestește că și el la vremea lui a fost adolescent. Bine, trăia în alte vremuri și sigur nu era atât de izolat cum suntem noi acum, dar să zicem că și el a prins vârsta asta și poate că la vârsta asta s-a și apucat de de scris. Cine știe… Deci nimic nu e imposibil. Dacă ești adolescent (14-18 ani), dacă îți place teatru sau măcar ideea de teatru, dacă îți place să scrii și undeva acolo în sinea ta crezi că ești bun la asta, înscrie-te la „Drama pentru toți.”
Ce reprezintă ”Drama pentru toți”?
O serie de ateliere de scriere creativă și scriere dramatică destinate adolescenților. Inițial, ar fi trebuit să ne vedem face-to-face, la aceeași masă, în șase teatre din țară, unde să ne apucăm să punem teatru la cale și dramaturgia sub lupă, însă situația dificilă prin care trecem cu toții ne-a împins în online. Nimic nu e imposibil, așa că #stămacasă, și ne scriem dramatic online.
Cine se poate înscrie?
Adolescenți cu vârste cuprinse între 14 și 18 ani, din Constanța, Ploiești, Râmnicu Vâlcea, Suceava, Piatra Neamț, Sibiu, care au chef de joacă în scris și timp liber în izolare. Înscrierea se face online, completând următorul formular:
https://forms.gle/RkDDGJvmRQHyDqsh6
Ce urmărim?
Teatrul este mult mai mult față de ceea ce un spectator vede pe scenă. Teatru pornește de la un gând, de la o idee. Iar acest prim gând, această primă idee, se transformă în dramaturgie, într-un scenariu, într-o piesă de teatru, baza oricărui spectacol de teatru. Ne propunem să deslușim împreună cu minim 30 de adolescenți din Constanța, Ploiești, Râmnicu Vâlcea, Suceava, Piatra Neamț și Sibiu, ce înseamnă dramaturgia asta și cum ar putea să prindă viață. Primi pași în scrierea dramatică, iar acești primi pași, vor fi conduși de alții, și vor alcătui un volum de piese de teatru scrise numai și numai de adolescenți. Ce zici, te bagi?
Traineri
Daniel Chirilă – A fondat platforma culturală Frilensăr în anul 2013, iar de atunci este managerul, dramaturgul și regizorul acestei platforme. A absolvit Facultatea de Teatru din Iași în 2012 și a jucat în spectacole de teatru regizate de Radu Afrim, Ion Sapdaru, Cătălin Cucu și Amalia Olaru. A colaborat în calitate de dramaturg cu regizori ca Andrea Gavriliu, Ștefan Lupu, Horia Suru și Răzvan Mazilu, iar în 2016 a câștigat Premiul pentru cea mai bună trupă de actori la Gala Hop. În prezent este regizor angajat al Teatrului Tineretului Piatra Neamț.
George Cocoș – Este actor angajat al Teatrului pentru copii și tineret “Luceafăru” Iași. Ca dramaturg, s-a remarcat începând cu anul 2018 , fiind selecționat pe lista scrută a Concursului de mono-drame de la Bacău, cu textul Șpagă. A câștigat 3 premii la Concursul de dramaturgie Dan Borcia, textele sale fiind montate la Teatrul Tineretului Piatra Neamț cu textele (School ft cool, Jurrasic și Legume). A realizat documentarea și textul spectacolului Don’t do drugs care a avut premiera în anul 2018 în Iași, Addarta. A fost unul din cei 5 rezidenți ai Drama 5, un program special creat de Reactor de creație și experiement Cluj pentru tinerii dramaturgi români.
Platforma culturală Frilensăr este de mai bine de 7 ani unul din cei mai importanți producători teatrali independenți din România, cu un repertoriu de peste 10 spectacole de teatru bazate pe dramaturgie proprie și instrumente teatrale contemporane și cu peste 20 de participari la cele mai importante festivaluri de profil din țară. Încă de la început, Frilensăr și-a canalizat energiile în zona artei comunitare, folosindu-se de teme actuale ale societății încercând în permanență să susțină și să valorifice grupuri țintă aflate în medii defavorizate. Prin proiectele sale, Frilensăr contribuie la susținerea și promovarea culturii ca principal motor al dezvoltării societății contemporane prin elaborarea de produse artistice în spațiul independent bazate pe cercetare culturală și socială, pedagogie artistică și inovarea mijloacelor teatrale și muzicale, sprijinind astfel atât tinerii creatori prin oferirea unui mediu destinat performanței și producției artistice, cât și categoriile sociale defavorizate din punct de vedere cultural precum persoanele afectate de excludere socială, persoanele cu dizabilități sau persoanele aflate în zone cu acces cultural limitat, în ceea ce privește adresabilitatea proiectelor desfășurate, fără a scăpa însă din vedere temele universale și publicul larg, în ideea comuniunii sociale și culturale, dată de multiculturalitate și diversitate.
Parteneri
Proiect co-finanțat de către Administrația Fondului Cultural Național
Parteneri instituționali: Teatrul de Stat Constanța, Teatrul Tineretului Piatra Neamț, Teatrul Matei Vișniec Suceava, Teatrul pentru copii și tineret Gong Sibiu,Teatrul Anton Pann Râmnicu Vâlcea, Teatrul Toma Caragiu Ploiești
Partener media: Radio România Cultural
Înscrierile vor avea loc până vineri, 10 aprilie, urmând ca duminică, 12 aprilie, să fie anunțați câștigătorii și programul detaliat.
Perioada de desfășurare a proiectului este 13 aprilie – 31 mai.
Dacă doriți mai multe detalii sau aveți nelămuriri, Roxana Bursuc vă stă la dispoziție la numărul de telefon 0745296803.
Pentru a va oferi o experienta de navigare mai buna acest site foloseste cookies.
Daca esti de acord cu acestea, inchide aceasta notificare sau afla mai multe despre setarile cookies aici | OK, inchide