Despre bunăstare mentală și reinventarea practicilor artistice în rezidența Culture Utopias la București

Cele mai inspirate idei de proiecte culturale se lansează la Școala de Vară Culturadata
iunie 14, 2024
John Surman, Mat Maneri și Lucian Ban reinterpretează colecția de folclor a lui Bartók la Ateneul Român
iunie 17, 2024

Programul european de reflecție și cercetare artistică What’s Next continuă în luna iunie 2024 la București cu rezidența Culture Utopias. Rezidență în doi timpi organizată la inițiativa Fundației Gabriela Tudor împreună cu partenerii Institutul de Cultură Wroclaw din Polonia și proto produkciia din Ucraina, cu sprijinul Institutului Polonez din București, Forumului Cultural Austriac și Institutului Cultural Român din Varșovia, Culture Utopias va avea loc în această vară la București și Wroclaw.

Timp de 2 luni, între 3-30 iunie și 15 august-15 septembrie 2024, artiști și artiste din zona de arte vizuale și dans, Ari David (România/Olanda), Mariia Bakalo (Ucraina) și Paulina Woźniczka (Polonia) vor construi un spațiu de reflecție asupra războiului din Ucraina, dar și a problemelor legate de grija față de oameni și societate, solidaritate și curaj. Curatoriată de Cosmin Manolescu, rezidența de la București include laboratoare de lucru, discuții și vizite culturale, dar și un program artistic cu ateliere, vizionări de spectacole și dezbateri.

„În condițiile în care consumul cultural este în scădere, iar traumele aduse de pandemie și războaie se amplifică, cred că este nevoie de o investiție masivă în noi forme de dialog și întâlniri sincere între artiști și public. Arta și artiștii au nevoie să se reinventeze pentru a ajunge la inimile oamenilor. Programul What’s Next este o incercare de a testa noi modalități de întâlnire artistică și colaborare europeană.” – afirmă Cosmin Manolescu, directorul Fundației Gabriela Tudor.

În asociere cu perioada de lucru de la București, participanții merg într-o călătorie de explorare și de lucru în natură la Marea Neagră, unde vor avea sesiuni de scriere creativă, momente de dans contemplativ în natură și discuții despre varii forme de colaborare artistică. În data 15 iunie la spațiul AREAL, rezidența propune un atelier-platformă de networking cultural Culture by Us, Culture for Future, facilitat de psihoterapueta Ema Alexandrescu (Lumenesc).

“Acest atelier încurajează participanții să exploreze căi noi de a cultiva idei inovatoare pentru viitor. E nevoie să aibă un stare de spirit care să încurajeze acest împreună și efortul comun, să creeze o atmosferă care celebrează lucrul în echipă și curajul. Ultimul scop al acestei experiențe colective este acela de a construi un context centrat pe grijă și suport, care le permite oamenilor să contemple și să participe la un proces benefic de reflecție și colaborare culturală.” (Ema Alexandrescu) La atelier vor participa și o serie de artiști și lucrători culturali din București, care vor avea astfel ocazia să îi cunoască pe artiștii rezidenți.

Rezidența include în data de 18 iunie 2024 masa rotundă  What’s Next? International collaboration, care and well-being in time of crisis, organizată la spațiul Pavilion al Goethe Institut București între orele 18:30-21:00. La această masă rotundă participă partenerii din proiectul european What’s Next: Adina Constantin, zusa gGmbH (Germania), Georg Stekker, Musiktheatertage Wien (Austria), Karolina Jaworska, Institutul de Cultură Wrocław (Polonia) și Olga Diatel & Alona Karavai, proto produkciia (Ucraina), precum și artiștii aflați în rezidență. Temele puse în discuție sunt solidaritatea și colaborările culturale europene pe timp de criză, ecosistemul cultural european, urmate de discuții informale despre modul în care programele de rezidență artistică în Europa pot contribui la dezvoltarea sustenabilă a sectorului cultural.

Tot în cadrul rezidenței, în data de 22 iunie, 20:00 va fi prezentat spectacolul-labirint “În căutarea corpului pierdut”, o călătorie artistică despre viață și moarte, despre încheierea unor cicluri și despre noi începuturi. O creație colectivă a artiștilor AREAL Alexandra Bălășoiu, Cristina Lilienfeld, Cosmin Manolescu, Valentina De Piante, realizată în toamna anului 2021, în parteneriat cu Centrul de Cultură George Apostu, piesa propune o experiență unică, intimă și personală, plină de emoție despre corpurile pierdute și regăsite în timpul pandemiei. Accesul se face pe bază de bilet (50 lei), cu un număr de locuri limitat. Cei interesați se pot înscrie la adresa cosmin@gabrielatudor.ro, accesul fiind asigurat în ordinea primirii solicitărilor.

Rezidența Culture Utopias se finalizează pe 27 iunie, 19:00 cu o prezentare informală de tip atelier deschis la spațiul AREAL, în care artiștii și artistele Ari David, Mariia Bakalo și Paulina Woźniczka își vor deschide procesul de lucru către publicul interesat. Informații detaliate despre programul rezidenței sunt disponibile pe platforma online de proiecte a Fundației, www.dans.ro și pe contul de Instagram @performing.utopia.

Culture Utopias este o rezidență dublă organizată la inițiativa Fundației Gabriela Tudor împreună cu Institutul de Cultură Wroclaw (Polonia) și proto produkciia (Ucraina), cu sprijinul Institutului Polonez din București, Forumului Cultural Austriac din București, Institutului Cultural Român din Varșovia și al Goethe Institut București.

Programul What’s Next? Safe cultural multi-spaces for multidisciplinary reflection on (post)war and (post)crisis European identity este organizat de Fundația Gabriela Tudor (România), zusa & MitOst e.V. (Germania), Musiktheatertage Wien (Austria), Proto produkciia (Ucraina) și Institutul de Cultură Wrocław (Polonia) și este co-finanțat prin programul Europa Creativă al Uniunii Europene. Rezidențele What’s Next? sunt o componentă a proiectului What’s Next – platformă de cercetare și creație artistică europeană, program cultural co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național. Programul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul programului sau de modul în care rezultatele programului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Parteneri media:  Revista Scena.ro, Zile și Nopți

Pentru a va oferi o experienta de navigare mai buna acest site foloseste cookies.

Daca esti de acord cu acestea, inchide aceasta notificare sau afla mai multe despre setarile cookies aici | OK, inchide