AREAL | spațiu pentru dezvoltare coregrafică lansează pe 31 august 2021 evenimentul CORP2021 care marchează închiderea programului „4 Corpuri | Colectiv pentru Dans”, dar și lansarea unei noi stagiuni de dans contemporan la București. Evenimentul este organizat de Fundația Gabriela Tudor, Asociația Delazero și Indie Box în parteneriat cu ARCUB și Goethe Institut București în cadrul unui program cultural co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național.
AREAL | spațiu pentru dezvoltare coregrafică este o inițiativă colectivă lansată la începutul anului 2020 de Cosmin Manolescu în colaborare cu coregrafii Alexandra Bălășoiu, Cristina Lilienfeld, Camelia Neagoe, Andreea Belu și Smaranda Găbudeanu. În martie 2021, spațiul AREAL s-a deschis în București, pe strada Anastasie Simu nr. 2. Spațiul oferă sprijin direct proiectelor inițiate de fondatorii săi și își propune să crească coeziunea sectorului coregrafic, să dezvolte și să atragă noi categorii de public pentru dansul contemporan. Activitatea spațiului AREAL este coordonată începând din 2021 de un colectiv artistic format din coregrafii Alexandra Bălășoiu, Cristina Lilienfeld, Cosmin Manolescu și Valentina De Piante.
În cel de-al doilea an al programului „4 Corpuri”, la spațiul său din București, artiștii AREAL au realizat două noi proiecte coregrafice: „LUX” (producție Delazero) și „Spring Tides” (producție Indie Box). De asemenea, în perioada mai-august 2021, AREAL a organizat o serie de ateliere pentru publicul larg, sesiuni de antrenament corporal dar și un eveniment dedicat memoriei coregrafei Anna Halprin, precum și un retreat Dans-Wanderer în insula Creta. AREAL a găzduit deopotrivă repetiții pentru dezvoltarea unei noi producții colective, „ALTER”, realizată de Alexandra Mihaela Dancs, Nicoleta Lefter și Vlaicu Golcea, atelierul „Dans.Abil” deschis persoanelor nevăzătoare condus de artista Catrinel Catană, dar și sesiunile one-to-one din cadrul proiectului „Agency of Touch” propuse de Mădălina Dan.
CORP2021 este o platformă de evenimente diverse desfășurate la București – premiere coregrafice prezentate live la ARCUB și Goethe Institut, intervenții performative în spațiul urban în Parcul Carol și piese în format video ce își propun să prezinte publicului larg ultimele creații realizate de artiștii AREAL. Spectacolele prezentate permit reperarea mai multor teme comune cu caracter universal – normalitatea/ nebunia, relația cu corpul în comunitate și în intimitate, efectele tehnologiei sau (non)feminitatea. Corpul este resimțit ca un vehicul de senzații, cuvinte, prezențe, absențe și tensiuni care încearcă să se (re)definească atât prin contactul cu energiile naturii, cât și cu efervescența spațiilor urbane.
Spectacolul de dans „Moving Fields”, semnat de Cristina Lilienfeld, care deschide CORP2021 și stagiunea de toamnă AREAL în data de 31 august 2021, ora 19.00 la ARCUB, pune sub lupă corpul mișcat de energia emanată prin interacțiunea acestuia cu spațiul, cu tehnologia și cu publicul.
„Mareele de primăvară ale unei fete cuminți” prezentat în Parcul Carol pe 1 septembrie, ora 19, vorbește despre felul în care societățile contemporane privesc conceptele de normalitate și de nebunie, prin care coregrafa Alexandra Bălășoiu navighează făcând apel la memoria personală.
„Singing Bodies’ Trilogy” este un performance în trei părți conceput de Alexandra Bălășoiu, Denis Bolborea și Valentina De Piante Niculae care pune în prim-plan experiențele kinestezice și senzoriale generate de spațiul urban, spectacolul urmând să fie prezentat la ARCUB pe 2 septembrie, ora 19.
„ALTER”, „intervenție hibridă” de Nicoleta Lefter, Alexandra Mihaela Dancs și Vlaicu Golcea pe texte de Angela Marinescu, va fi prezentată în premieră la sala Pavilion 32 Goethe Institut București în data de 3 septembrie, ora 19 și 20.30 . Piesa abordează contextul socio-politic care a afectat umanitatea în ultimii doi ani prin unghiul unei analize lucide și nu lipsite de o inerentă cruzime a relațiilor dintre indivizi, dintre corp și cuvântul articulat, dintre exterior și interior.
„LUX”, creație colectivă a coregrafilor Simona Dabija, Mariana Gavriciuc, Filip Stoica și Camelia Neagoe, care închide seria evenimentelor CORP2021, inventează scenariul distopic al unei lumi în care mișcarea devine ghidată pentru a eficientiza desfășurarea activităților sociale, iar obsesia pentru stabilitate se transformă într-o capcană pentru corp. Spectacolul va avea loc pe 4 septembrie, ora 19 la ARCUB. La rândul său, creația digitală „Fragments of City” a coregrafului Cosmin Manolescu, prezentată în foaierul ARCUB și Pavilion 32 pe tot parcursul evenimentului, se grefează pe consecințele corporale și mentale produse de pandemia de COVID19.
Pentru AREAL | spațiu de dezvoltare coregrafică, CORP2021 marchează și deschiderea unei noi stagiuni de toamnă la București. Devenind, în iunie 2021, membru al European Dancehouse Network (https://www.ednetwork.eu/), o rețea care însumează 47 de structuri de dans din Europa, AREAL își propune să multiplice colaborările și schimburile internaționale și să contribuie la dezvoltarea unui sector coregrafic sustenabil la nivel european. Stagiunea de toamnă AREAL va include prima bursă AREAL oferită unui spectator fidel de al dansului contemporan dar și o rezidență oferită în perioada 6- 18 septembrie tinerei coregrafe din Timișoara Alexandra Gîrbea, un nou format de laboratoare experimentale, întâlniri artistice și discuții cu personalități ale dansului în cadrul AREAL Lounge precum și un program bogat de ateliere și cursuri de dans ce vor avea loc la spațiul AREAL din str. Anastasie Simu nr. 2.
Intrarea la spectacolele și evenimentele CORP2021 este gratuită în limita locurilor disponibile, însă rezervarea este obligatorie la adresa areal@arealcolectiv.ro, cu menționarea numelui, a numărului de locuri și a numărului de telefon. Programul complet al evenimentului CORP2021 este disponibil la adresa https://arealcolectiv.ro/2021/08/10/corp2021-31-august-4-septembrie/
„4 Corpuri | colectiv pentru dans” este un program cultural coordonat de Fundația Gabriela Tudor și co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național. Programul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul programului sau de modul în care rezultatele programului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării. Partenerii media: Zile și Nopți, Zeppelin.
Pentru a va oferi o experienta de navigare mai buna acest site foloseste cookies.
Daca esti de acord cu acestea, inchide aceasta notificare sau afla mai multe despre setarile cookies aici | OK, inchide