Centenarul Giacomo Puccini, celebrat în România prin evenimente de înaltă ținută artistică

Actorul Dan Nuțu, omagiat cu Premiul pentru Întreaga Activitate la Premiile Gopo 2024
aprilie 18, 2024
Artistul Călin Țopa, invitat să prezinte publicului instalația audio la Veneția, în expoziția de artă contemporană Personal Structures. „Transcendent Renaissance”, o călătorie muzicală atemporală, de văzut din 20 aprilie
aprilie 22, 2024

Anul 2024 îi este dedicat compozitorului italian Giacomo Puccini, de la a cărui trecere în eternitate se împlinesc în acest an 100 de ani. Celebrarea Centenarului Puccini în România include o serie de evenimente de înaltă ținută artistică ce vor onora așa cum se cuvine contribuția extraordinară a compozitorului în muzica de operă și nu numai.

În România, Centenarul Puccini va fi celebrat sub patronajul Ambasadei Italiei și va fi organizat de Institutul Italian de Cultură, în colaborare cu Artexim. Centenarul va include producții de operă, concerte, recitaluri, prelegeri și masterclass-uri, evenimente remarcabile ce se vor desfășura în teatre, instituţii culturale şi universităţi de prestigiu din principalele centre culturale ale României.

Principalul obiectiv al sărbătoririi Centenarului Puccini în România este promovarea operei lui Giacomo Puccini în rândul publicului român, oferind ocazia de a explora interpretarea și influența operelor lui Giacomo Puccini în cultura românească și de a evidenția impactul acestora asupra scenei muzicale și teatrale a țării.

Mai mult, sărbătorirea Centenarului Puccini în România va servi drept catalizator pentru a stimula noi inițiative culturale și noi colaborări între artiști, instituții și pasionați de muzică, contribuind astfel la îmbogățirea peisajului cultural românesc și la păstrarea vie a moștenirii lui Puccini pentru generațiile viitoare, fapt ce va consolida legăturile culturale dintre Italia și România, prin muzică și artă.

Giacomo Puccini este reprezentantul de marcă al verismului italian, curent muzical care a marcat creația de operă din Italia la sfârșitul secolului XIX, inspirat de teme realiste şi naturaliste, legate de viața cotidiană şi de faptele oamenilor simpli transformați în personaje cu trăiri și pasiuni intense. În 40 de ani de creație artistică cuprinsă între 1884 -1924, Giacomo Puccini a adus o contribuție semnificativă la dezvoltarea teatrului de operă. Titluri precum Manon Lescaut, La bohème, Tosca, Madama Butterfly, Turandot sunt adevărate capodopere menite să emoționeze profund publicul din întreaga lume.

Institutul Italian de Cultură, în parteneriat cu Artexim, vor prezenta luni, 22 aprilie 2024, ora 11:00, la sediul institutului (Aleea Alexandru 41, București), evenimentele care vor avea loc în acest an comemorativ.

Pentru a va oferi o experienta de navigare mai buna acest site foloseste cookies.

Daca esti de acord cu acestea, inchide aceasta notificare sau afla mai multe despre setarile cookies aici | OK, inchide