Primul număr al Revistei Scena.ro din acest an, numărul 67 (1)/2025, se lansează într-un timp al tensiunilor politice și sociale și al tulburărilor geopolitice fără precedent, un timp al neliniștii pe care teatrul l-a prevestit și îl reflectă.
Scena.ro intră în cel de al 17-lea an de apariție cu o serie de articole despre spectacole care activează conștiința socială și politică a spectatorilor, fie în zone cu o istorie din păcate bogată în conflicte, cum sunt Balcanii – prin paginile dedicate de Oana Cristea Grigorescu showcasului de la Tirana, Insurecția teatrului politic – fie în țări care încep să resimtă din nou, după decenii de liniște socială, zgomotul neliniștitor al revenirii unei istorii tulburi, căreia nu i s-a dat suficientă atenție.
„Ce întrebări își pune teatrul azi?” încearcă să afle Aura Poenar în eseul ei inspirat de ediția de anul trecut a Festivalului Interferențe organizat de Teatrul Maghiar din Cluj, care a făcut o pledoarie pentru un teatru al memoriei, în timp ce Irina Wolf relatează din Viena cu alte întrebări cheie puse în noi spectacole: „Ce facem cu furia feminină? Dar cu inteligența artificială în sistemul judiciar?”.
Prelungiri dinspre scenă spre societate sunt reflectate în spectacolele grupului Gob Squad din spațiul german, despre care scrie una dintre noile colaboratoare ale revistei, Roxana Lăpădat (urmăriți campania în rețelele sociale dedicată prezentării noilor membrii ai echipei revistei), dar și din spațiul românesc, prin artistele invitate să apară pe coperta acestui număr în seria Superwomen, Ioana Flora, Alina Berzunțeanu, Silvia Călin, sub umbrela Fragile Society, o inițiativă menită să spună povești nespuse ale femeilor.
În editorialul acestui număr redactoarea-șefă Cristina Modreanu vorbește despre un spectacol având ca protagoniste nouă femei din țări în care se poartă războaie în lumea contemporană, concluzionând: „Odată ce înțelegem ce ne ține departe unii de alții, începem să căutăm re-cultivarea solidarității. Teatrul ne poate aduce unii lângă alții, pentru a căuta explicații. Pentru a regăsi valoarea lui „împreună”, chiar dacă nu împărtășim toate ideile celorlalți. Dialogul poate exista chiar și în absența unei limbi comune.”
Numărul 67(1)/2025 al Revistei Scena.ro a plecat către abonații săi, dar și către librăriile Cărturești, Librarium și Humanitas din București din țară. De asemenea, revista se poate comanda și online de pe site-ul www.revistascena.ro.
*****
Scena.ro este editată de Asociația Română pentru Promovarea Artelor Spectacolului (ARPAS).
Revista este un proiect independent, care depinde de cititorii săi! Campania de abonamente pentru 2025 este în curs: pentru abonare trimite un email pe adresa scena.ro@gmail.com cu numele complet și adresa, urmând să primești instrucțiuni pentru efectuarea plății. Abonamentul reînnoit costă 85 lei, iar un abonament nou 95 lei. Oricând te abonezi primești acasă, retroactiv, toate numerele din anul în curs.
Pentru a va oferi o experienta de navigare mai buna acest site foloseste cookies.
Daca esti de acord cu acestea, inchide aceasta notificare sau afla mai multe despre setarile cookies aici | OK, inchide