Bilanțul Festivalului Internațional Grand Prix Nova #online, ediția a IX-a

Revista Scena.ro #53 – Dosar dedicat Teatrului Rom
septembrie 30, 2021
LES FILMS DE SAINTE-ORLAN
octombrie 4, 2021

În perioada 1 – 30 septembrie 2021, s-a desfășurat o nouă ediție exclusiv online a Festivalului Internaţional de Teatru Radiofonic Grand Prix Nova. La cea de a IX-a ediţie, pe parcursul lunii septembrie, Radio România a adus în casele ascultătorilor atmosfera sărbătorii festivaliere. Pasionați de fascinanta lume a spectacolelor sonore, oameni din România și din întreaga lume au avut ocazia să asculte online pe www.grandprixnova.ro sau www.eteatru.ro 40 de producții internaționale de top realizate de producători media sau independenți.

Între 24 și 28 septembrie, participanții s-au întâlnit online cu membrii juriului pentru dezbaterile dedicate fiecărei secțiuni a competiției. Timp de cinci zile, înregistrările discuțiilor transmise pe Facebook au însumat un impact la aproape 6000 de persoane.

Joi, 30 septembrie, ora 12, în cadrul galei online de decernare a premiilor au fost anunțați câștigătorii ediției a IX-a a Festivalului Internațional de Teatru Radiofonic Grand Prix Nova, după cum urmează:

 

BINAURAL DRAMA

  1. Memory Garden – Deutschlandfunk/Österreichischer Rundfunk, Germania/Austria

Regia şi compoziţia: Merzouga (Janko Hanushevsky & Eva Poepplein)

  1. The Other Half de Petre Barbu – Radio Romania

Regia: Attila Vizauer; Sound design: Mădălin Cristescu

  • Otaku Nation – Germania

Autor, regizor şi producător: Udo Moll

 

SHORT FORMS

  1. Mass – Hugo Branco (director al VIC Aveiro Arts House şi curatorul proiectului „New Chronologies of Sound”) and Laura Romero Valldecabres, Spania/Portugalia

Autor, regie, înregistrări, voci, editare şi mix: Laura Romero Valldecabres

  1. Vicious Delicious – SRF Schweizer Radio und Fernsehen, Elveția

Autor şi regizor: Karin Berri

  • Correspondances – RTE lyric fm, Irlanda

Autor, regizor, inginer de sunet şi producător: Bernard Clarke

 

DRAMA

  1. Eight Point Nine Nine – BBC Audio in Bristol, UK

Regizor şi producător: Becky Ripley

  1. Lydia – Chalk Roots Theatre, UK/România/Lituania

Autor: Simina Pitur; Regia: Saulius Kovalskas

  • exe – Norddeutscher Rundfunk with Deutschlandfunk, Germania

Autor, regizor şi producător: Christine Nagel

 

 

Juriul

 

Importanţi specialişti din domeniu, membrii juriului au colaborat de la distanță, prin video-conferințe de evaluare și decizie. Juriul a fost format din patru personalități ale creaţiei radiofonice internaţionale, producători de radio sau artiști ai spectacolului sonor multipremiați la nivel internațional. Preşedintele juriului Ljubo Pauzin (regizor croat, inițiator si director de tradiție al Festivalului Internațional Grand Prix Maruliç) a fost secondat de Olya Booyar (producător și director al departamentului radio al ABU – Uniunea Asia-Pacific), Marcus Gammel (șeful Redactiei de Teatru la Deutchlandkultur, co-președintele juriilor Prix Europa de-a lungul anilor) și Ilinca Stihi (regizoare multipremiată la festivalurile internaționale, co-fondator al Festivalului Grand Prix Nova şi membră în juriile mai multor festivaluri internaționale de profil). Împreună au decis, în urma discuțiilor online, palmaresul GPN #online 2020.

 

 

 

Premiile Teatrului Național Radiofonic

 

Radio România oferă anual distincţii pentru cele mai valoroase prestații actoricești ale stagiunii Teatrului Naţional Radiofonic din anul precedent: premiul pentru cea mai bună actriţă, cel mai bun actor şi pentru debut radiofonic.

Premiile pentru stagiunea 2020 sunt:

 

PREMIUL PENTRU CEA MAI BUNĂ INTERPRETARE FEMININĂ

MAIA MORGENSTERN pentru rolul Clara din spectacolul „Three o’clock sau Duminică la ora trei” de Ana Maria Bamberger; regia artistică: Diana Mihailopol

 

PREMIUL PENTRU CEA MAI BUNĂ INTERPRETARE MASCULINĂ

DAN TUDOR pentru rolul Paul, din spectacolul „Sufletul pereche” de Petre Barbu; regia artistică: Attila Vizauer

 

PREMIUL PENTRU DEBUT „ILINCA TOMOROVEANU”

IRINA OLARIU pentru rolul Femeia din „Viața dăunează grav sănătății” – O biografie poetică după viața și opera lui Lucian Vasilescu; regia artistică: Gavriil Pinte

Pentru a va oferi o experienta de navigare mai buna acest site foloseste cookies.

Daca esti de acord cu acestea, inchide aceasta notificare sau afla mai multe despre setarile cookies aici | OK, inchide