După o pauză de 32 de ani, Bienala de Scenografie revine în peisajul cultural al capitalei. Evenimentul va avea loc în perioada 18-27 octombrie 2024 și promite să fie o celebrare fără precedent a artei scenografice românești și internaționale.
Organizat de Centrul Român OISTAT (Organizația Internațională a Scenografilor, Tehnicienilor și Arhitecților de Teatru) alături de UNITER și FNT – Festivalul Național de Teatru, evenimentul se va desfășura în locuri emblematice ale Bucureștiului, printre care Teatrul Național „I.L. Caragiale” din București, Piața Amzei, Teatrul “Ion Creangă”, Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu”, Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică “I.L. Caragiale”, și Universitatea Națională de Arte București.
Adrian Damian, președintele OISTAT România și directorul general al Bienalei declară:
„Nu trebuie să inventăm întotdeauna ceva nou; uneori, putem recupera, învăța și ne putem inspira din ceea ce a fost valoros înaintea noastră. Deși au trecut trei decenii de la ultima ediție, considerăm reluarea acestui eveniment esențială, atât pentru profesioniști, cât și pentru public. Mai mult, credem cu tărie că un ecosistem cultural sănătos este unul divers, și tocmai de aceea ne-am propus să organizăm un eveniment relevant care să încurajeze dezvoltarea continuă și să faciliteze mobilitatea și colaborarea internațională între diferitele profesii din domeniul artelor performative.“
Bienala de Scenografie (Bucharest Scenography Biennale) va cuprinde multiple secțiuni, acoperind domenii diverse precum Teatru, Operă, Teatru de animație și păpuși, Instalații multimedia și Cinematografie.
Expozițiile și evenimentele sunt concepute pentru a facilita accesul publicului larg la procesele creative din spatele cortinei, oferind o înțelegere aprofundată a artei scenografice și a creației teatrale în general.
Punctele principale ale evenimentului sunt:
Helmut Stürmer, scenograf român-german de teatru și film, personalitate marcantă a scenografiei internaționale, directorul artistic al Bienalei de Scenografie, adaugă:
„Îmi trec prin gând cuvintele scriitorului Hermann Hesse: «în fiecare început se ascunde o vrajă». După atâția ani de absență a scenografiei din spațiul public al artelor, iată un început. Un început de a scoate scenografia din umbra backstage-ului, din paranteza criticii, din funcția de decor, de vitrină, înspre locul care i s-ar cuveni în rândul artelor… Scenograful nu este nici pictor, nici arhitect, nici grafician, nici sculptor, nici autor de instalații de galerie, nici lighting designer, nici istoric de artă, nici secretar literar, el este totul la un loc. El trebuie să fie acasă în toate aceste domenii și este chemat să inventeze spații și imagini în care să se creeze magia teatrului.”
Evenimentul este deschis publicului larg și se așteaptă să atragă atât profesioniști din domeniu, cât și iubitori de artă și cultură din țară și străinătate.
Scurt istoric
Trienala de Scenografie de la București s-a desfășurat timp de 9 ediții din 1967 până în 1992 când, din păcate, s-a întrerupt. A fost de-a lungul anilor un eveniment reper, o amplă expoziție de schițe, machete și decoruri reale, ce reunea la fiecare ediție lucrările a peste 150 de artiști profesioniști din teatru, operă, teatru de animație, cinematografie, și lucrări ale studenților scenografi. Organizatorii acestor expoziții au fost personalități marcante ale scenografiei românești, printre care: Liviu Ciulei, Traian Nițescu, Paul Bortnovski sau Nic Ularu. Chiar și astăzi, puținele materiale care s-au păstrat sunt cea mai importantă sursă de documentare pentru creațiile de debut sau din tinerețe ale unor artiști care s-au remarcat nu numai în România, dar și pe plan internațional, precum Helmut Stürmer, Radu și Miruna Boruzescu, Andrei Both și mulți alții.
Despre OISTAT România
OISTAT România este filiala națională a Organizației Internaționale a Scenografilor, Tehnicienilor și Arhitecților de Teatru, dedicată promovării și dezvoltării artei scenografice în România și pe plan internațional.
Pentru mai multe informații și programul complet al evenimentului, vă rugăm să contactați:
Elena Belciu: PR și Comunicare
Tel: 0746230481
Email: oistat.ro@gmail.com
Detalii găsiți pe:
INSTAGRAM: https://www.instagram.com/bucharest_scenography_biennale?igsh=OGQ5ZDc2ODk2ZA%3D%3D&utm_source=qr
facebook: https://www.facebook.com/share/ftnMDEbcbDo1ASop/?mibextid=LQQJ4d
Organizator: Centrul Român OISTAT (Organizația Internațională a Scenografilor, Tehnicienilor și Arhitecților de Teatru)
Co-organizatori: UNITER, FNT – Festivalul Național de Teatru
Parteneri: Ministerul Culturii, Primăria Sectorului 1, Primăria Municipiului București, ARCUB, Goethe Institut, Institutul Cultural Francez, Teatrul Ion Creangă, TNB, Centrul de Cercetare Ion Sava, UAUIM UNATC, UNArte, UAT, UAP, The INSTITUTE, Forumul Cultural Austriac
Parteneri media (in progress): Revista Artă, Teatrul azi, TVR Cultural, Radio România Cultural, Zile și Nopți, Scena.ro, Modernism, Haute Culture (Revista Biz), Curatorial.ro, Munteanu, RFI România, Kiss FM
Pentru a va oferi o experienta de navigare mai buna acest site foloseste cookies.
Daca esti de acord cu acestea, inchide aceasta notificare sau afla mai multe despre setarile cookies aici | OK, inchide