Revista de artele spectacolului Scena.ro deschide seria de dezbateri „Autoreflexiv”, creată în parteneriat cu Asociația Internațională a Criticilor de Teatru din România, în scopul discutării unor teme arzătoare pentru breasla teatrală din România. Prima întâlnire cu tema Cine de cine mai râde pe scenă? Despre rezolvarea tensiunilor ideologice în teatru, are loc la Teatrul de Comedie, Sala Nouă (str. Sf. Vineri, nr. 11), marți, 14 mai, de la ora 19.00. Invitații dezbaterii sunt Oana Cristea Grigorescu (critic de teatru, redactor șef adjunct revista Scena.ro și președinta AICT-România), Vlad Massaci (regizor și director interimar al Teatrului de Comedie), Dragoș Muscalu (actor, membru fondator al trupei Just Push Play), Diana Popescu (jurnalist cultural) și Oana Stoica (critic de arte performative).
„Autoreflexiv. Dezbaterile Scena.ro își propun să genereze contexte în care oamenii de teatru să poarte un dialog necesar între ei și cu restul societății, discutând teme și idei care circulă dincolo de scenă, dar au efecte și asupra acesteia. Polarizarea discursului public din ultimii ani are ca urmare și o polarizare a membrilor breslei teatrale, prin urmare dialogul e mai necesar ca niciodată. Ne dorim ca, împreună cu colegii noștri din Asociația Internațională a Criticilor de Teatru pe care o reprezentăm în România, și cu instituțiile teatrale interesate și deschise, să ajutăm la provocarea și medierea acestui dialog, care aduce scena mai aproape de societate. Mi se pare important să începem Serios, despre Comedie, într-un teatru care are, prin râs, dar și prin tragicomedie, un foarte mare impact asupra spectatorilor”, spune Cristina Modreanu, redactoarea-șefă a revistei Scena.ro și moderatoarea întâlnirilor.
Autoreflexiv. Dezbaterile Scena.ro vor continua la Craiova, în cadrul Festivalului Internațional Shakespeare pe 21 mai, de la ora 12.00. De data aceasta tema va fi: Sora lui Shakespeare. Despre egalitatea de gen în teatru.
„Dați-mi voie să-mi imaginez”, scrie Virginia Wolf în eseul ei O cameră doar a ei, „ce s-ar fi întâmplat dacă Shakespeare ar fi avut o soră extrem de talentată, să o numim Judith”… Wolf creează un personaj pentru a demonstra de ce ar fi fost imposibil pentru orice femeie din epoca elisabetană să creeze opera shakespeariană, și nu din lipsă de talent, ci din motive obiective.
Astăzi, în secolul 21, discutăm acele „motive obiective” din cauza cărora numărul femeilor care lucrează în teatru, cu excepția actrițelor, este cu mult mai mic decât al bărbaților, iar resursele dedicate lor cu mult mai modeste. Cu ocazia dezbateri Sora lui Shakespeare. Despre egalitatea de gen în teatru va fi lansat numărul 64 (2)/2024 al revistei Scena.ro care include dosarul special Egalitatea de gen în teatru. Modelul francez, realizat cu sprijinul Institutului Francez. Revista Scena.ro va putea fi comandată începând cu data de 21 mai.
Vor participa la dezbaterea de la Craiova: Bérénice Hamidi (profesoară de studii teatrale la Université Lumière Lyon 2), Alexandra Badea (dramaturgă și regizoare, inițiatoarea dosarului din Scena.ro), Julien Chiapponi- Lucchesi (directorul Institutului Francez din România), Vlad Drăgulescu (regizor, director adjunct al TNC, președintele Festivalului Internațional Shakespeare). Moderatoare: Cristina Modreanu (cercetătoare în teatru, Facultatea de Teatru și Film, Universitatea Babeș-Bolyai, redactoare șefă Scena.ro).
Pentru a va oferi o experienta de navigare mai buna acest site foloseste cookies.
Daca esti de acord cu acestea, inchide aceasta notificare sau afla mai multe despre setarile cookies aici | OK, inchide