Atelier pentru educatori despre spectacolul NESPUS | 6, 7 martie 2020 | MNAC, București

Seară austriacă de teatru cu Scena.ro
februarie 12, 2020
O nouă scrisoare adresată comunității: ultimele vești de la CNDB
februarie 19, 2020

Asociația Da’DeCe organizează pe 6 și 7 martie la Muzeul Național de Artă Contemporană din București două ateliere interactive pentru educatori. Atelierele îi vor familiariza cu conceptul și metodele spectacolului participativ NESPUS, dezvoltat în cadrul proiectului european Unprepared Hearts – „Inimi tinere”. Participarea este gratuită, pe baza înscrierii prealabile și a unui proces de selecție.

Spectacolul participativ NESPUS explorează sentimentul de rușine, una dintre cele mai puternice emoții pe care o experimentăm încă de mici. Are o abordare interactivă și fluidă, invită participanții să descopere diferite perspective și să intre în contact cu mai multe genuri artistice. NESPUS a fost conceput și pus în scenă de o echipă formată din membri și colaboratori ai Asociației Da’DeCe: dramaturgul și curatorul spectacolului Mihaela Michailov, educatorii culturali Alexandra Cucu și Iulia Iordan, artiștii Nicoleta Lefter și Katia Pascariu și artista vizuală Aurora Kiraly, cu sprijinul psihologului Mihai Iacob, al facilitatorului cultural și educațional Codruța Cruceanu și al educatorului cultural profesor Irina Cangeopol. Spectacolul a fost prezentat în 2019 la București, Pisek și Milano atât copiilor, cât și adulților.

Atelierul pentru adulți este un proces imersiv, reflexiv și interactiv: educatorii vor experimenta metodele artistice din spectacol, vor analiza concepția și realizarea sa, vor afla detalii despre motivația și implicarea echipei care l-a creat. Participanții vor avea prilejul să discute posibilitățile și beneficiile integrării acestor metode în practica lor curentă prin adaptarea la profilul de vârstă al copiilor. La finalul atelierului vor avea idei noi de activități educaționale cu metode artistice despre emoțiile pre-adolescenților.

Atelierele vor dura 4 ore și vor avea loc vineri și sâmbătă (6 și 7 martie), în intervalul 10.00-14.00 la Muzeul Național de Artă Contemporană. Educatorii care se înscriu sunt rugați să opteze pentru ziua preferată. Organizatorii oferă o adeverință de participare.

Cei interesați să participe sunt invitați să completeze formularul de înscriere până cel târziu miercuri, 26 februarie: https://forms.gle/mLXoYbnC2b3drs9Z8.

Profilul participanților: educatori activi în lucrul cu pre-adolescenți (9-13 ani), dornici să utilizeze metode artistice, creative în procesul de formare. Abilitățile performative nu sunt obligatorii, dar apreciem capacitățile de utilizare a corpului, vocii și mișcării în realizarea de activități non-formale. Încrederea în sine, o minte deschisă și o motivație puternică de a aborda teme asociate educației sentimentale vor fi apreciate.

Facilitatori: Alexandra Cucu, Nicoleta Lefter, Katia Pascariu și Codruța Cruceanu

Alexandra CUCU este educator cultural cu o experiență de peste 10 ani în muzeu și educație culturală. Este, de asemenea, psihoterapeut (cu o pregătire suplimentară în psihoterapie în mișcare de dans) și a lucrat de-a lungul anilor cu oameni de toate vârstele, atât în medii educaționale, cât și terapeutice. Crede în puterea artei în vindecarea și aducerea la lumină a comorilor interioare, care îmbogățesc persoana în sine și comunitatea.

Nicoleta LEFTER este actriță, regizor și producător. A absolvit în 2006 Facultatea de Teatru, Departamentul Actorie al Universității de Arte „George Enescu” din Iași și are un master în „Arta actorului” la U.N.A.T.C. în Bucuresti. Ea a interpretat peste 25 de personaje în piese și spectacole găzduite de teatre naționale sau independente din Iași, Constanța, Brăila, Ploiești, București sau Avignon în Franța. Din 2011 realizează, regizează și produce spectacole sau instalații performative.

Katia PASCARIU este actriță, educatoare artistică, facilitator cultural; are experiență în teatru educațional și politic, arte comunitare, activism social. Este membru fondator al Centrului de Arte Comunitare pentru vârsta a 4-a, al Macaz Theatre Coop și al Asociației ADO – Arte pentru Drepturile Omului. A absolvit UNATC, Facultatea de Teatru, în 2006, și programul de Master în Antropologie și Dezvoltare Comunitară la Universitatea din București, Facultatea de Sociologie în 2016. Colaborează constant cu companii de teatru din România și din străinătate, lucrează în comunități vulnerabile în cadrul proiectelor multidisciplinare, face rezidențe artistice în școli și licee. Este unul dintre colaboratorii Centrului Educațional Replika și face parte din ansamblul artistic TES (Teatrul Evreiesc de Stat, București).

Codruța CRUCEANU este un pasionat istoric de artă, manager de proiecte culturale și formator. Are o experiență bogată în domeniul educației culturale, atât ca practician, cât și ca formator. Este membru al Asociației MetruCub – resurse pentru cultură și consultant pentru mai multe instituții, organizații culturale și proiecte care caută să îmbunătățească procesele cultural-educative și să formeze oameni și echipe capabile să faciliteze publicului experiențe personale semnificative în contact cu arta.

Pentru mai multe informații despre atelier: contact@culturaineducatie.ro

„Inimi tinere” este  un proiect de cooperare cultură europeană cofinanțat de Uniunea Europeană prin programul Europa Creativă, inițiativă a trei parteneri principali din Europa, instituții culturale, și a altor organizații asociate la nivel național: MUBA. Muzeul copilului din Milano (Italia), Asociația Da’DeCe (România) și Sladovna Pisek (Cehia). În România acestora li se alătură Muzeul Național de Artă Contemporană, Asociația MetruCub – resurse pentru cultură și Liceul teoretic „Dimitrie Bolintineanu”. În România programul cultural este cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național în sesiunea 2019. I.

Proiectul propune activități de mediere artistică pentru copii de 9-13 ani, care au nevoie de educație sentimentală, un tip de reflecție și (in)formare care nu este abordată aproape deloc în niciuna dintre cele trei țări implicate. Proiectul este conceput ca o călătorie artistică despre corp și schimbările prin care trece acesta, despre emoțiile care apar la vârsta preadolescentă, evoluția relațiilor interpersonale și despre întâlnirea diversității.

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Acest proiect a fost finanțat cu sprijinul Comisiei Europene. Această publicație (comunicare) reflectă numai punctul de vedere al autorului și Comisia nu este responsabilă pentru eventuala utilizare a informațiilor pe care le conține.

Credit foto: Asociația Da’DeCe

Pentru a va oferi o experienta de navigare mai buna acest site foloseste cookies.

Daca esti de acord cu acestea, inchide aceasta notificare sau afla mai multe despre setarile cookies aici | OK, inchide