În perioada 10-13 aprilie va avea loc la Universitatea de Arte Târgu-Mureș atelierul susținut de regizoarea Blerta Neziraj și dramaturgul Jeton Neziraj, co-fondatorii companiei Qendra Multimedia din Kosovo. Evenimentul este organizat în cadrul programului Arhiva Feministă de Teatru FEM100 și se desfășoară în parteneriat cu Universitatea de Arte și Institutul de Cercetări Teatrale și Multimedia al UAT, Târgu Mureș.
Scrierea și realizarea teatrului angajat social este unul dintre trendurile cele mai consistente din teatrul Est-European de după căderea zidului Berlinului. La 35 de ani de la acest eveniment, artiștii din noile generații comentează critic în mod constant realitățile socio-politice ale societăților în care activează. Scopul atelierului Writing and Directing Socially Engaged Theatre / A scrie și a regiza teatru angajat social este să exploreze cum anume sunt digerate aceste realități pentru a deveni apoi spectacole de teatru, dar și de a discuta detalii esențiale precum, cum detectăm subiectele presante, cum abordăm tematicele urgente și cum organizăm materialul colectat din diferite surse, transformându-l apoi în „material performativ”. Participanții la atelier vor discuta și analiza relevanța fotografiilor, a citatelor, a sloganelor, a iconografiei moderne care odată filtrată estetic poate deveni produs artistic.
Blerta Neziraj a regizat pentru Qendra Multimedia spectacole care au fost prezentate în turnee internaționale pe mai multe continente. Blerta a studiat la Lincoln Center Theatre Directors Lab și a regizat producții la LaMamma/New York, Uppsala Stadsteaater, Volksbühne Berlin, Norwegian Theatre Academy, Teatro della Pergola, ș.a. The Guardian a descris-o drept “una dintre figurile regizorale de top ale țării”, iar The Stage a scris că opera ei este ”necesară, curajoasă, puternică și fără compromisuri”.
Jeton Neziraj este fostul director al Teatrului Național din Kosovo și co-fondatorul Qendra Multimedia. Ca dramaturg a scris mai mult de 25 de piese care au fost traduse și montate în 20 de limbi și jucate de-a lungul Europei și în Statele Unite în peste 70 de producții, răsplătite cu multe premii. The Guardian a scris despre piesele lui că sunt „ireverente și cu accente absurde, invocandu-l pe Ibsen, Moliére și Kafka”. Jeton a scris și numeroase articole pe teme culturale și politice, publicate în ziare și reviste locale și internaționale.
Arhiva Feministă de Teatru FEM100 este un program de cercetare și educație interdisciplinară menit să contribuie la salvarea patrimoniului imaterial teatral, recuperând cu prioritate istoriile artistelor neconsemnate de istoria oficială a teatrului din perioada 1920-2020. Pe parcursul a aproape doi ani, 2024-2025, programul reconstituie contexte teatrale văzute din punctul de vedere feminin, prin documentare în arhive teatrale, publicarea de articole științifice și o serie de conferințe susținute de specialiste în teatru din țări europene. Deasemenea, programul diseminează practici teatrale colaborative și metode de cercetare în arhivele teatrale prin intermediul unor ateliere de teatru documentar și confesiv pe teme feministe cu studenții diferitelor specializări din universitățile partenere și prin producerea unei instalații performative bazate pe documentarea în arhive.
***
Programul multianual Arhiva feministă de teatru FEM100 este produs de Asociația Română pentru Promovarea Artelor Spectacolului (ARPAS), cu finanțarea AFCN-programe culturale, în parteneriat cu Universitatea de Arte și Institutul de cercetări teatrale și multimedia din Târgu Mureș.
Program cultural co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional. Programul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.
Pentru a va oferi o experienta de navigare mai buna acest site foloseste cookies.
Daca esti de acord cu acestea, inchide aceasta notificare sau afla mai multe despre setarile cookies aici | OK, inchide