Asociația Internațională a Criticilor de Teatru România condamnă cazurile de abuz din universitățile de artă și cere măsuri pentru un mediu artistic sigur și echitabil pentru fiecare student

Gábor Tompa reales în funcția de președinte al Uniunii Teatrelor din Europa!
decembrie 6, 2022
Încep înscrierile pentru #experiențaIdeoIdeis! Cel mai amplu proiect de educație prin artă dedicat adolescenților debutează astăzi în 8 orașe din țară
ianuarie 25, 2023

Majoritatea membrilor AICT.Ro își exprimă solidaritatea cu victimele tuturor formelor de discriminare și abuz din facultățile de teatru și pledează pentru o atitudine fermă a instituțiilor implicate, în litera și spiritul legii, în analiza faptelor și sancționarea celor găsiți vinovați.

O serie de articole cu mărturii despre abuzurile din unele facultăți și școli cu profil artistic publicate în ultimul an în Scena9, Scena.ro și ancheta Rise Project de la finalul lunii noiembrie au adus în atenția mediului teatral românesc cazuri de hărțuire și abuz denunțate de foste studente. Solicităm implicarea conducerii instituțiilor incriminate în asigurarea unui mediu profesional integru, sigur, în respectul demnității fiecărui student. Aceste materiale de presă au generat de-a lungul anului o avalanșă de reacții publice care reclamă tratarea fiecărui caz de abuz în parte cu promptitudine și transparență în comunicarea rezultatelor anchetei din instituțiile vizate.

Pe fondul evoluției mentalităților, sistemele de educare și de muncă bazate pe autoritarism și cultul personalității nu mai sunt valide astăzi și credem în nevoia reformei morale și practice a relațiilor din artele spectacolului (atât în școli superioare, cât și în teatre).

 

Propunem câteva principii la care invită să adere întreaga breaslă teatrală națională și solicităm instituțiilor responsabile:

  • Condamnarea abuzurilor de orice tip. Cerem facultăților de teatru, universităților de arte, teatrelor și breslei teatrale să instituie ca principiu „toleranța zero la abuz”, pe care să îl afirme oficial în fiecare situație de abuz reclamată, chiar și în absența instrumentelor de a sancționa încălcarea lui.
  • Respectarea termenelor de comunicare a anchetelor interne. Solicităm instituțiilor aplicarea codului muncii, a legilor în vigoare și instituirea unor comisii pentru investigarea și soluționarea cazurilor reclamate fără întârziere
  • Comunicarea oficială, promptă. Cerem ca instituțiile să aibă o reacție oficială și să o comunice public de fiecare dată când sunt semnalate cazuri de abuz, din respect pentru demnitatea victimelor.
  • Încurajăm victimele abuzurilor să raporteze cazurile și martorii să se solidarizeze cu victimele, astfel încât să se pună capăt culturii tăcerii despre acest fenomen.

 

AICT.Ro e dispusă să susțină prin interviuri și materiale de presă victimele și martorii abuzurilor.

Avem speranța că solidaritatea noastră, a tuturor, poate contribui la un mediu profesional etic, onest și echitabil.

 

AICT.Ro este una din cele două secții române ale Asociației Internaționale a Criticilor de Teatru, cu sediul la Paris. AICT.Ro include 60 de membri, critici de teatru din România. În urma alegerilor din acest an biroul AICT.Ro este alcătuit din criticii: Oana Cristea Grigorescu – președintă, Cristina Modreanu – vicepreședintă, Miruna Runcan – secretar general, Mirella Patureau – membră, Oana Stoica – membră.

Pentru a va oferi o experienta de navigare mai buna acest site foloseste cookies.

Daca esti de acord cu acestea, inchide aceasta notificare sau afla mai multe despre setarile cookies aici | OK, inchide