ARCUB lansează programul de training „Transformarea Meseriilor Culturale”

Thomas Ostermeier a început repetițiile cu „Hedda Gabler” la Teatrul Național din București
martie 14, 2024
Radio Romania anunţă deschiderea înscrierilor pentru cea de-a XII-a ediție a Festivalului Internațional de Teatru Radiofonic Grand Prix Nova
martie 15, 2024

Primăria Capitalei, prin ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București, în colaborare cu INSULA 42, anunță lansarea Programului de training „Transformarea meseriilor culturale”, desfășurat în perioada aprilie-noiembrie 2024.

Meseriile culturale se transformă. Social media, efectul inteligenței artificiale asupra muncii, migrația, conflictele și tensiunile geopolitice, atomizarea socială și accesul generalizat și instantaneu la informație și la dezinformare, printre altele, confruntă sistemul instituțional tradițional al culturii europene cu mari provocări.

Consumăm cultură și participăm la cultură, real și virtual, tot mai mult. Se produce, în contextul de azi, o radicală transformare a instrumentelor și a perspectivei care ancorează sistemul producției și pe cel al transmisiei culturale.

Programul de formare pe care îl propunem pune în dezbatere critică relația dintre politicile culturale și practicile actuale ale vieții sociale. Caracterul fluid și intersecția – în același spațiu – între moduri de existență din ce în ce mai diverse cultural și valori existențiale și reguli etice non-negociabile sunt subiecte care vor fi abordate.

Cum reacționăm profesional față de această transformare accelerată și care sunt subiectele asupra cărora merită să ne îndreptăm atenția?

Ne propunem să:

  • oferim o perspectivă comparativă macro asupra temelor majore ale politicilor publice culturale actuale și asupra provocărilor născute din dinamicile proceselor globale;
  • structurăm o imagine generică limpede a arhitecturii legislative, administrative și manageriale a sistemului cultural din România;
  • observăm tipurile de competențe și cunoștințe specifice care sunt necesare în sistemul culturii din România și să analizăm cum funcționează domeniile artelor și ale industriilor culturale și creative din țară;
  • dezbatem subiecte legate de transformarea, în sens larg, a meseriilor culturii pe plan global și național;
  • dezvoltăm o cultură comună și complementară, în același timp, de subiecte și de preocupări ale operatorilor culturali (în sens larg) din București.

Programul este organizat în 3 module distincte și se adresează creatorilor și profesioniștilor din sistemul cultural. Acesta este gândit ca o platformă de predare, interacțiune și informare profesională. El își propune să faciliteze o abordare actualizată și o dezbatere critică cu privire la noile competențe necesare operatorilor culturali, într-un context în care provocările globale și naționale re-desenează modelele tradiționale de lucru.

Cele trei module ale programului includ următoarele formate de predare: ateliere, conferințe și studii de caz. Arhitectura ciclului de formare este gândită de directorul de curs Corina Șuteu, educator și expert în management și politici culturale. Sunt invitați să intervină experți, universitari, creatori, manageri și administratori din sistemul cultural din România și din alte țări europene.

Modul I: Politici culturale și lifestyle
Modul II: Arhitectura sistemului cultural în România
Modul III: Contextul artelor și al industriilor creative în România

Primele două module vor fi susținute exclusiv online, prin videoconferință, între orele 10:00 și 13:00, iar cel de-al treilea va fi offline. La finalul fiecărui modul va avea loc o sesiune de networking cu toți participanții modulului respectiv.

Dacă sunteți interesați să vă înscrieți la Modulul I, care se va desfășura între 11 aprilie și 22 mai, accesați pentru detalii, subiecte și profesori: arcub.ro.

Înscrierile pentru primul modul se pot face în perioada 15 martie – 3 aprilie 2024 prin completarea formularului disponibil aici, precum și prin achitarea taxei de participare în valoare de 500 lei.

Pentru a asigura o continuă interactivitate între participanți și experții culturali, formatul modulului permite accesul unui număr de maximum 15 persoane.

Program organizat de Primăria Capitalei, prin ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București, în colaborare cu INSULA 42.

Urmăriți-ne pe Facebook și Instagram

Detalii pe www.arcub.ro la adresa de e-mail training@insula42.ro.

***

ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București cultivă identitatea culturală a Capitalei din 1996. Proiectele inițiate și desfășurate de ARCUB în anii de activitate au contribuit la diversificarea vieții culturale a orașului, precum și la înscrierea acestuia în rândul marilor capitale ale lumii.

ARCUB este organizatorul Festivalului internațional al luminii – Spotlight, Festivalului Internațional de Teatru de Stradă – B-FIT in the Street!, al singurului festival internațional de jazz în aer liber din Capitală, Bucharest Jazz Festival, și al Zilelor Bucureștiului.

***

Persoană de contact (presă):
Nicoleta Ion – Șef serviciu Relații Publice
ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București
Tel: 0729.97.94.93
E–mail: nicoleta.ion@arcub.ro

Pentru a va oferi o experienta de navigare mai buna acest site foloseste cookies.

Daca esti de acord cu acestea, inchide aceasta notificare sau afla mai multe despre setarile cookies aici | OK, inchide