Alexandru Repan, o viață dedicată scenei

Open-call pentru atelier gratuit de scriere dramatică pentru tineri romi 9-16 martie 2019
februarie 10, 2019
Apel pentru artişti – Rezidenţe est-europene ReeDANS
februarie 20, 2019

    Teatrul Nottara vă invită – duminică, 24 februarie, ora 19.30 – la spectacolul Vizitatorul de Eric-Emmanuel Schmitt, pentru a-l aniversa pe actorul Alexandru Repan, la 50 de ani de activitate în Teatrul Nottara.

     S-a născut pe 26 februarie 1940, la Bucureşti. A fost fratele mijlociu din Fraţii Karamazov, fermecătorul Claudiu din Hamlet sau Lopahin din Livada de vişini. Alexandru Repan, căci despre el este vorba, aniversează 50 de ani de activitate în Teatrul Nottara. Actorul mărturiseşte că hobby-ul său e teatrul, iar meseria sa e viaţa.

     A urcat pentru prima dată pe scenă în clasa a V-a, într-o piesă de I.L. Caragiale. Anul următor, făcea prima regie şi aducea în scenă Scrisoarea III a lui Mihai Eminescu, unde interpreta şi rolul lui Baiazid. La 14-15 ani, ştia, deja, pe dinafară, o mulţime de roluri din piese celebre.

     După absolvirea liceului, Alexandru Repan a urmat cursurile Facultăţii de Istorie, răstimp în care a jucat şi a montat spectacole la Casa de Cultură a Studenţilor. O perioadă unică, în care teatrul era făcut cu pasiune şi la intensitate maximă.

     În 1961, intră la Institutul de teatru, la clasa profesorilor Mony Ghelerter şi Zoe Anghel. Îi are colegi, printre alţii, pe Emil Hossu, Ruxandra Sireteanu, Ştefan Sileanu, Olga Bucătaru.

     Alexandru Repan îşi începe cariera la Teatrul Barbu Ştefănescu Delavrancea. În 1969, este remarcat de Horia Lovinescu, care îl aduce în trupa Teatrului Nottara. Au urmat roluri memorabile şi colaborări cu regizori de marcă, precum: Dan Micu, Dan Nasta, Dinu Cernescu, Dominic Dembinski, Alexandru Dabija, Felix Alexa. Alexandru Repan a împrumutat vocea-i inconfundabilă unor personaje celebre din spectacole radiofonice şi a făcut parte din distribuţiile unor filme de succes (Rochia albă de dantelă, Hanul dintre dealuri, Lumini şi umbre).

     O viaţă plină şi un destin împlinit. Alexandru Repan a fost distins cu numeroase premii şi decorat cu Ordinul Meritul Cultural în Grad de Cavaler. Alexandru Repan are doi băieţi, Alexandru și Matei.

     În stagiunea 2018-2019, îl puteţi vedea pe Alexandru Repan pe scena Teatrului Nottara în spectacolele Vizitatorul de Eric-Emmanuel Schmitt, regia: Claudiu Goga,  Efecte colaterale de Alexandru Popa, regia: Vlad Zamfirescu, Figaro, după Pierre-Augustin Caron de Beaumarchais, regia: Mihai Lungeanu (producție în repetiții), precum și la Cafeneaua lui Repi.

La cât mai mulți ani pe scena Nottara, Alexandru Repan!

Pentru a va oferi o experienta de navigare mai buna acest site foloseste cookies.

Daca esti de acord cu acestea, inchide aceasta notificare sau afla mai multe despre setarile cookies aici | OK, inchide