Abuzul. Perspective psihologice, juridice, artistice, umane – dezbatere la Centrul Ceh, 08.06.2022, ora 19.30

Bukfeszt începe cu Tragedia omului, regia Silviu Purcărete
iunie 7, 2022
Focus Solastalgia – despre suferința cauzată de schimbarea mediului
iunie 8, 2022

În ultimele săptămâni, mărturiile despre abuz din zona artistică românească, mai ales teatrală, au stârnit în mass-media, cât și în social media, reacții polarizate. Publicații și comunități artistice au lansat campanii de informare asupra fenomenului abuzului, iar două instituții de învățământ universitar au anunțat că fac primii pași pentru a combate abuzurile din cadrul facultăților.

Evenimentul propune o discuție despre abuz și despre formele pe care acesta le poate lua, atât din perspectivă psihologică, cât și din perspectivă juridică. Alături de invitați, vom vorbi despre contextul actual din mediul cultural românesc și vom încerca să explorăm instrumentele de combatere a abuzului, la care pot apela atât victimele, cât și martorii abuzului. Cum să reacționăm, cum putem semnala o situație de abuz și, nu în ultimul rând, cum ne putem solidariza împotriva abuzului?

Dezbaterea noastră vine în continuarea inițiativelor similare existente și își propune să contribuie la solidarizarea breslei/grupurilor/colectivelor/instituțiilor artistice pentru crearea unui mediu sigur de muncă în orice domeniu și, nu în ultimul rând, pledează pentru o dezbatere mai amplă și de durată despre abuz și combaterea lui în societate.

Invitați:

Silvia Guță, psihoterapeută

Marian Trușcă, procuror

Katia Pascariu, actriță

Radu Apostol, regizor, profesor UNATC

Dragoș Alexandru Mușoiu, regizor

Discuția va fi moderată de Oana Cristea Grigorescu.

Vizual: Paulina Mitek (www.instagram.com/mitek.jpg/)

Oana Cristea Grigorescu este critic de teatru și realizator de teatru radiofonic la Radio România. Are o experiență de 26 de ani ca jurnalist cultural și critic de teatru. Este membră UNITER (Uniunea Teatrală din România) din 1997, cu un doctorat în muzică la Academia de Muzică „Gheorghe Dima” Cluj din 2011.

A contribuit cu studii la volumele colective anuale dedicate teatrului românesc, inclusiv cu un studiu introductiv la volumul Revoluții. Antologie de teatru contemporan polonez (Editura Art, 2021). Scrie constant cronici pentru Scena.ro, Observator cultural, Capital cultural, www.liternet.ro și contribuie la dosarele tematice despre teatrul românesc în reviste românești și străine.

Silvia Guță a absolvit psihologia la Universitatea din București și s-a specializat în psihoterapie experiențială. Lucrează de peste 15 ani în proiecte de educație și cultură pentru tineri, cum sunt In a Relationship sau Ideo Ideis, unde coordonează departamentul de dezvoltare comunitară. Crede că oamenii fericiți trăiesc în prezent și că prezentul are loc pentru toți oamenii.

Marian Trușcă este procuror de 22 ani.

Activează în cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul București, secția de urmărire penală.

Este specializat pe infracțiuni de mare violență, inclusiv abuzuri sexuale comise asupra copiilor.

Este formator în cadrul Institutului Național al Magistraturii, la disciplinele „Tehnici de audiere a minorilor” și „Investigarea abuzurilor sexuale comise asupra minorilor”

Katia Pascariu este actriță și activistă culturală. Activează pe scena locală și internațională, în principal în teatru și performance, dar și film, colaborând cu echipe multi-disciplinare. De 10 ani face teatru social și politic, participând, alături de colegx ei din colectivele Replika, Macaz Coop., Vârsta4, la dezvoltarea unor programe artistice comunitar-educaționale. Este parte și din colectivul artistic al Teatrului Evreiesc de Stat din București.

Dragoș Alexandru Mușoiu a absolvit Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică I. L. Caragiale din București, secția Regie Teatru (licență și masterat).

Lucrează ca regizor din 2015, desfășurându-și activitatea atât în teatre de stat, cât și în mediul independent. În prezent, este implicat în proiectul Reactorului de creație și experiment, Zonă de siguranță, care își propune să vorbească despre abuzul în mediul universitar, cu focus pe universitățile cu profil artistic. În cadrul proiectului, Dragoș va regiza un spectacol pe această temă, scris de Alexa Băcanu în urma unei ample documentări.

Radu Apostol este regizor de teatru, co-fondator al Centrului de Teatru Educațional Replika, câștigător al Premiului UNITER pentru debut și al Premiului Opera Prima, oferit de Ministerul Culturii, în 2002, pentru regia spectacolului „Acasă” – un spectacol de teatru comunitar, realizat cu 10 copii ai străzii și 2 actori profesioniști. În 2005, Radu a fost artist rezident al CEC ArtsLink, la The Cornerstone Theatre Company, Los Angeles. Este conf. univ. dr., în cadrul Departamentului de Regie Teatru, la UNATC București și co-fondator „dramAcum”. A montat spectacole de teatru comunitar, teatru educațional și piese românești contemporane.

Evenimentul face parte din inițiativa Institutului Polonez din București de a crește gradul de conștientizare a fenomenului abuzului printr-o serie de evenimente culturale și artistice, precum volumul „Revoluții. Antologie de teatru contemporan polonez”, publicat la Editura ART și două producții de spectacol pe tema abuzului.

Evenimentul este organizat în colaborare cu Teatrul Postnațional Interfonic și cu sprijinul Centrului Ceh. Recomandăm, de asemenea, pagina de FB a evenimentului: https://www.facebook.com/events/432074021671602

Pentru a va oferi o experienta de navigare mai buna acest site foloseste cookies.

Daca esti de acord cu acestea, inchide aceasta notificare sau afla mai multe despre setarile cookies aici | OK, inchide