„99,6%” @ Replika / 20 mai / ora 19:00

Laureaţii Galei Premiilor UNITER 2019 Ediţia a XXVII-a
mai 15, 2019
În lipsa Festivalului Like, CNDB prezintă spectacolul anului: Ali Moini – Eveniment Unic @Teatrul Odeon
mai 21, 2019

„99,6%”

Producător: REACTOR de creație și experiment, Cluj Napoca

Creație colectivă: Panna Adorjáni, Raul Coldea, Hermina Csala, Radu Dogaru, Petro Ionescu, Bogdan Olarson, Kinga Ötvös, Oana Mardare, Adi Tudoran
Trailer: Mihai Stanciu

Spectacolul a fost produs în 2018, în cadrul proiectului „România. Un veac de iubire și ură”, finanțat de AFCN.
 
De la premiera din noiembrie 2018, spectacolul a primit numeroase reacții pozitive în presa maghiară, unde s-a bucurat de o vizibilitate și de un interes mult mai mare decât pe plan local. Aseară, spectacolul 99,6% a câștigat la Budapesta premiul Halász Péter. Acest premiu a fost fondat de către Revista Színház și spațiul de artă contemporană Trafó în memoria artistului Peter Halász și se acordă celui mai incintant, inovativ și progresiv spectacol produs/coprodus de artiști maghiari, în regim independent, în anul precedent. Puteți citi mai jos Laudatio pentru premiul obținut, scris de Varga Anikó: 

“Spectacolul de la Reactor de creație și experiment din Cluj tematizează anul centenarului din România. Sub egida acestuia s-a născut un experiment teatral în care tineri artiști români și maghiari încearcă să dezvolte o metodă democratică de a face teatru, în timp ce contemplă ultimii 100 de ani de iubire și ură – și dacă tot am ajuns la efecte marqueziene: de coabitare și singurătate –, împreună cu propriile trăiri cu privire la identitatea etnică. Titlul spectacolului e 99,6%. Comparativ, potrivit unui test ADN efectuat de participanții la spectacol, se pare că în această proporție am fi asemănători unii cu alții. Restul de 0,4%, care ne face diferența în cazul fiecăruia dintre noi, în raport cu proporția asemănării pare să determine totuși incomensurabil mai tare cine suntem.

99,6% încearcă să analizeze ce fel de răspuns poate fi dat astăzi la problema națională, la coabitare. Acest răspuns – spectacolul însuși, metoda de lucru – poartă în mod natural un potențial utopic, care se îndreaptă spre o funcționare socială/creatoare considerate ideale și conține, totodată, recunoașterea faptului că discursul dominant din afara cadrelor spectacolului este totuși de o altă natură. Tocmai despre asta ar fi însă vorba: despre speranța – o speranță complicată împărtășită de arta modernă – că spațiul mai mic ar putea avea, într-un fel sau altul, un efect asupra celui mare.”

Avem în comun 99,6% din materialul genetic. 99,6% din “noi” visează la aceleași lucruri, dar ajungem să ne definim doar prin ce ne diferențiază. Construim ficțiuni și ne simțim în siguranță în ele. Ficțiuni în care suntem altfel decât ceilalți. 99,6% este o creație colectivă a nouă artiști maghiari și români care s-au întâlnit în preajma centenarului pentru a vorbi despre lucrurile care îi apropie. Despre conviețuire și despre limbaje comune. 99,6% nu este un spectacol, e o călătorie delicată spre acceptare și solidaritate.

Foto Andra Salaoru

INTRARE LIBERĂ PE BAZĂ DE REZERVARE la 0732.101 860 / 0787.714 551 sau centrulreplika@gmail.com
Limbi vorbite pe scenă: română, maghiară, engleză (cu supratitrări în română, maghiară și engleză)

Limita de vârstă: AG
Durata: 1h 40’
—————————————————————————————–
Platforma de Artă Educațională 2018-2019 este un proiect de explorare și cercetare pedagogică a unor teme de maximă relevanță socială și politică, prin intermediul spectacolelor de teatru, cărților, filmelor, dezbaterilor și atelierelor teatrale.
___________________________________________________
POVEȘTI la REPLIKA începe pe 11 martie cu spectacolul „Interior 0” (producție a Asociației Culturale ADO în parteneriat cu Centrul Replika) și se încheie pe 3 iunie cu „Totul e foarte normal”, o producție Centrul Replika .
În fiecare zi de luni, în perioada martie-iunie, vor fi prezentate spectacole de teatru și cărți, iar în fiecare zi de marți, filme înrudite tematic.
___________________________________________________
POVEȘTI la REPLIKA face parte din proiectul „Personal/Colectiv. Proiect de Artă Educațională” și este finanțat de AFCN – Programe Multianuale.
„Programul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul programului sau de modul în care rezultatele programului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitea beneficiarului finațării.” ___________________________________________________
Toate spectacolele încep la ora 19.00 urmate de o prezentare de carte.
Toate filmele încep la ora 19.00.

Pentru a va oferi o experienta de navigare mai buna acest site foloseste cookies.

Daca esti de acord cu acestea, inchide aceasta notificare sau afla mai multe despre setarile cookies aici | OK, inchide