100 de artiști și spectacole în Dicționarul Multimedia al Teatrului Românesc – Update

Premiera „Pretend we make you happy (again) la CNDB
octombrie 17, 2021
Asociația Reciproca a lansat apelul de înscrieri la cel de-al treilea atelier din cadrul Focus Atelier #6 – Contra Cinismului, atelierul de documentar radio Viitoruri posibile, conceput și facilitat de Flaviu Petean.
octombrie 19, 2021
DMTR.ro Update

Portalul tău multimedia către istoria teatrului românesc, www.dmtr.ro, s-a îmbogățit în acest an, ajungând la 100 de intrări de dicționar. Profilurile de artiști și spectacole sunt create de o echipă complexă, de peste 50 de oameni, alcătuită din specialiști în teatru care au scris articole introductive, din perspectivă contemporană, și studenți la facultățile cu profil de teatru, care au strâns materialele conexe pentru fiecare dintre ele. Autoarea conceptului, criticul de teatru Cristina Modreanu explică: ”Am lucrat foarte strâns cu colegii de la Universitatea Babeș-Bolyai și de la Universitatea de Arte din Tg. Mureș, în special cu doamnele profesoare Miruna Runcan și Raluca Blaga, pentru a stabili listele de noi intrări în dicționar, pentru a coordona studenții și autorii și pentru a completa profilurile multimedia. Mai avem încă multe personalități și spectacole-eveniment de cercetat, mai ales din perioada de după 1989 și sperăm că vom găsi și în viitor fondurile necesare pentru a continua acest proiect independent, esențial pentru păstrarea memoriei teatrului românesc.”

Dicționarul Multimedia al Teatrului Românesc este o platformă digitală creată pentru a oferi conținut nou, de specialitate, dar și pentru a agrega, în același timp, informația existentă deja online despre artiști legendari și spectacole cult ale teatrului românesc. DMTR propune un timp de calitate pentru un public extrem de divers, de la cercetători și specialiști în studiile umaniste, la pasionați de teatru de toate vârstele care vor găsi pe site link-uri către spectacole video și radiofonice, fotografii din spectacole de epocă, materiale scanate din arhive publice și private.

Lansarea oficială a DMTR # 100 va avea loc pe 7 noiembrie, ora 20.00, în cadrul FNT 2021, și va consta într-un spectacol-proiecție pe fațada Teatrului Odeon din București. Trecătorii pe Calea Victoriei vor prima cărți poștale unicat cu imagini din spectacole memorabile, incluzând și QR codul pe care îl pot scana pentru a ajunge direct la site. Evenimentul din 7 noiembrie este produs cu sprijinul FNT.

Până atunci, vă invităm vineri, 22 octombrie, de la ora 16.00 la o discuție online cu tema Archive Adventures. The Activation of Visual and Performing Arts Archives (Aventuri în Arhive. Activarea Arhivelor vizuale și de arte perfomative) organizată de Janovics Center for Screen and Performing Arts Studies din cadrul Universității Babeș-Bolyai din Cluj. Discuția, moderată de Miruna Runcan, îi are ca invitați pe Cristina Modreanu, Caterina Preda și Andrei Rus, cercetători pasionați de arhive.

Pentru mai multe informații despre proiectul www.dmtr.ro urmăriți pagina de Facebook dedicată proiectului (Dicționarul Multimedia al Teatrului Românesc – DMTR.ro)

DMTR.ro Update

***

Proiectul Dicționarul multimedia al teatrului românesc este produs de Asociația Română pentru Promovarea Artelor Spectacolului (ARPAS), în colaborare cu UBB și UAT, cu sprijinul Goethe Institut și co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național.

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Pentru a va oferi o experienta de navigare mai buna acest site foloseste cookies.

Daca esti de acord cu acestea, inchide aceasta notificare sau afla mai multe despre setarile cookies aici | OK, inchide