10 ani de Reactor – programul aniversar al lunii martie

Accesibilizarea producțiilor artistice pentru persoanele cu diferite nevoie speciale
februarie 24, 2024
Premiera spectacolului „Mesia” la Teatrul Evreiesc de Stat
februarie 27, 2024

Pentru că luna martie marchează fix 10 ani de la deschiderea Reactorului în 21 martie 2014, dedicăm programul acestei luni celebrării, dar și reflectării – un spațiu de care avem nevoie pentru a privi dinspre trecut înspre viitor și în care vă invităm să fiți alături de noi. 

În septembrie 2023 am intrat în cea de-a 10-a stagiune a spațiului Reactor, căreia i-am asociat mesajul Pune-ți o dorință!. Acest îndemn aniversar face referire la o replică din spectacolul În viitorul apropiat, pe care l-am produs în 2016. Spectacolul vorbește despre viitor, prin filtrul inevitabil al tuturor fricilor și necunoscutelor pe care le avem când ne gândim la el. În ultimii ani am revenit la exercițiul de a imagina viitoruri posibile, decizie determinată și de perioada de pandemie, care a plasat totul sub (o și mai mare) incertitudine. Prin proiectele noastre, am încercat să ne imaginăm un viitor care să fi depășit, într-un fel sau altul, crizele majore din viețile noastre, individuale și colective.

În această stagiune aniversară, ne-am propus o revenire la istoria spațiului și la arhiva Reactorului. Prima acțiune a fost lansarea podcastuluI Sonar – Reactor de reinventare a memoriei și a primelor episoade care rememorează 7 spectacole create în primii 7 ani de existență (toate episoadele se găsesc pe contul de YouTube Reactor Cluj). Urmează să lansăm următoarele 3 episoade – în fiecare miercuri începând cu 28 februarie – care completează cronologia până în prezent, iar până la finalul stagiunii vom lansa alte 3 episoade speciale, cu focusul pe proiectele-pilon ale Reactorului: Fresh Start, Drama 5 și MiniREACTOR.

În 16 martie, începând cu ora 19:00, vă așteptăm la Aniversare #10 / Noi și orașul, să petrecem împreună un timp generos,  în care v-am pregătit un performance, o cină comunitară și un party. 

Performance-ul conceput de Raul Coldea este o explorare poetică a lucrurilor care s-au pierdut și a celor pe care le-am câștigat, în timp, în raport cu orașul. Ne uităm împreună la transformările orașului Cluj-Napoca și la felul în care ne raportăm la ele. Istoria recentă a Clujului se întrepătrunde cu o parte din istoria Reactorului. Ne amintim de acele momente care au un caracter unic, irepetabil, și sărbătorim împreună, noi și orașul.

Cina comunitară continuă acest performance și vă invită fie să participați activ, contribuind cu o mâncare gătită de voi, fie să veniți să vă bucurați de bunătățile pregătite de colega noastră, chef Andrada Balea. Sperăm să țină vremea cu noi și să ne bucurăm de mâncare în curtea Reactorului, pe muzica bună pusă de Socol, care se va ocupa și de atmosfera de party de după cină.

Un alt eveniment aniversar special la care vă așteptăm este dezbaterea Creștere și maturizare în sectorul independent, care va avea loc în 20 martie, de la ora 19:00. Discuția are loc în oglindă cu dezbaterea din 20 martie 2014 dinainte de deschiderea spațiului, când ne-am întâlnit aproape în aceeași formulă, să discutăm despre „Pasul spre mișcarea artistică independentă”. 10 ani și câțiva pași mai târziu, ne oprim să evaluăm împreună unde am ajuns, prin ce schimbări am trecut și care sunt perspectivele de creștere în acest sector, pe plan local. Discuția va fi moderată de Corina Bucea și îi va avea ca invitați/invitate pe Miki Braniște (Colectiv A), Diana Buluga (Create.Act.Enjoy), Imecs-Magdó Levente (Váróterem Projekt), Oana Mardare (Reactor), Claudiu Lorand Maxim (Casa Tranzit), Miruna Runcan (critic de teatru) și  Doru Taloș (Reactor).

Pe lângă aceste evenimente speciale, vă așteptăm la spectacolele din program, care au în comun o componentă de metateatralitate, care creează un spațiu de autoreflecție și de meditație la felul în care teatrul poate construi lumi și la responsabilitatea noastră în aceste construcții. Haideți să vedeți sau să revedeți Gliese 445 (2 martie), Wonders of Transylvania (9 și 10 martie), (In)corect (13 martie), Dă-te din soare (22, 23 martie).

Încheiem luna cu un gest simbolic de recuperare și sărbătorire a trecutului prin două reprezentații speciale ale spectacolului În viitorul apropiat, care va reuni echipa artistică după 5 ani de la ultima sa reprezentație, în 28 și 29 martie.

Pune-ți o dorință și sărbătorește alături de noi 10 ani de creație și experiment!

***

Mai multe informații despre programul Reactor puteți găsi pe site-ul www.reactor-cluj.com, pe www.facebook.com/ReactorCluj sau www.instagram.com/reactor.cluj.

Pentru a va oferi o experienta de navigare mai buna acest site foloseste cookies.

Daca esti de acord cu acestea, inchide aceasta notificare sau afla mai multe despre setarile cookies aici | OK, inchide