Un grup de adolescenți a decis că Alexandria are nevoie de un festival de teatru, așa că l-a făcut să se întâmple. Au trecut 18 ani de-atunci. În tot acest timp, Ideo Ideis a învățat să crească în același ritm cu comunitatea din care face parte, oferind spectatorilor din oraș ocazia de a trăi atmosfera Festivalului Național de Teatru Tânăr odată cu liceenii din trupele participante. Între 11 și 18 august, ediția de majorat va continua să celebreze magia momentelor petrecute împreună în sala de spectacol, cu un program generos care va include producții noi și foarte noi din repertoriile teatrelor din țară.
Ideo Ideis începe astăzi, iar Liviu ROMANESCU (Director festival) și Sorina ȘTEFĂNESCU (Director artistic) au vorbit despre ediția de majorat a festivalului pentru adolescenți.
Liviu Romanescu: Înseamnă asumare. Mai mult ca orice. Înseamnă să ai ochii deschiși, să vezi, să observi, să alegi și să acționezi. Am crescut în lumea lui „nu se poate” sau „ei trebuie să schimbe ceva, acolo sus, și apoi….”, „cine ești tu și de ce te-ar asculta pe tine?”. Și înțeleg gradul de oboseală, frustrare și neîmplinire pe care această perspectivă ți le „oferă”. Așa că de ceva vreme spun și îmi spun – fac! Hai să facem! Cred în implicare, în schimbarea la nivelul comunității tale, cea imediată, cred în dialog și conexiune. Iar această conexiunea o vei face în primă fază cu ce îți seamănă.
„Faci lumea să semene cu tine” poate fi oricând un imbold transmis creatorilor și artiștilor din orice domeniu și orice profesie. Vorbește celor care, indiferent de meseria aleasă, optează în mod constant să facă o diferență și să transforme lumea prin acțiuni asumate și autentice.
Sorina Ștefănescu: Trebuie să recunosc că primul lucru care îmi vine în minte când aud sau văd sloganul Ideo Ideis #18 – „Faci lumea să semene cu tine” – este îndemnul lui Mahatma Gandhi „Fii schimbarea pe care vrei să o vezi în lume”. Îndemn pe care cred că îl înțelegi cu adevărat după ce împlinești vârsta de 18 ani și începi să realizezi și să trăiești concret problemele din sistemul care guvernează lumea în care te-ai născut. Atunci începi cu adevărat să îți dorești schimbarea.
Pentru mine, să fac lumea să semene cu mine înseamnă să ofer ceva care să îi inspire pe cei din jur, să construiesc împreună cu oamenii la care țin un mesaj calitativ și cu ecou. Înseamnă să pornesc pe un drum în care cred și, chiar dacă alunec sau cad, să mă ridic, să merg mai departe și să nu uit de ce am luat-o pe calea asta. Înseamnă să aduc un strop de bucurie și frumos în lumea în care exist.
LR: Așteptăm să fie o ediție cu multe revelații. Avem invitați tineri, mentori noi, traineri din rândul foștilor membri de trupe din Ideo Ideis, adolescenții trupelor care vin din 15 comunități din țară. Dar mai mult decât orice, așteptăm tinerii din Alexandria să câștige curajul de a avea inițiativă. Deja avem prima trupă creată în urma Laboratorului Ideo Ideis și pare că la nivel local comunitatea prinde curaj, se implică, dorește să fie parte activă a unei lumi creative.
Așadar principala intenție este de a sprijini demersul local, de a încuraja profesorii, elevii și părinții să sprijine și să se implice în educația alternativă. Iar Ideo Ideis Laboratorul este principala forță în această direcție, căci este prezent cel mai mult în comunitatea locală a Alexandriei.
Următoarea intenție este direcționată către tinerii din Alexandria, cei care fac parte din familia Ideo, să poată fi implicați și crescuți mai mult. Este vorba de a asigura o platformă care să vibreze pe interesul celor tineri și care să le poată crea oportunitățile de dezvoltare și învățare care să le completeze educația. Ideo Ideis #18 marchează un punct de maturizare a demersului pornit acum 18 ani, un moment de implicare mai puternică la nivel local, dar și de deschidere a dialogului la nivel național prin capsulele și tabăra Ideo Ideis. Și poate mai mult decât orice, odată cu împlinirea vârstei de 18 ani, Ideo Ideis este pregătit să stea de vorbă atât cu tinerii, cât și cu adulții din viața tinerilor: părinți și profesori.
SȘ: Mi-am dorit să găsesc producții culturale deosebite pentru acest festival. Am vrut să adun spectacole și evenimente de interes atât pentru adolescenți (cărora li se adresează Ideo Ideis) cât și pentru comunitatea din Alexandria (care găzduiește și susține acest demers de 18 ani).
Sper ca adolescenții să se bucure de atelierele gândite pentru ei – în fiecare an încercăm să diversificăm oferta și anul acesta mă bucur că vom avea un atelier nou, de costume pentru teatru, susținut de scenografa Șteff Chelaru. De asemenea îmi doresc ca alexăndrenii să vină să vadă seara de filme de scurtmetraj în care adolescenți din Alexandria s-au străduit să creeze povești cu sens din orașul lor.
Este un eveniment special creat pentru festival, în care ne dorim să activăm tinerii din Alexandria ca să învețe să se exprime prin limbaj vizual, fiind coordonați de regizorul Tudor Platon.
LR: Mi-ar fi plăcut foarte mult să existe resurse pentru mai multă muzică, mai multă gastronomie, arte vizuale, zona performativă de stradă și de ce nu, petreceri (e majorat!). Mi-am dorit și îmi doresc o zonă de implicare mai mare din partea mediului privat, nu ne-a ieșit anul acesta, dar nu ne lăsăm. Îmi doresc să apară cât mai repede în Alexandria o locație centrală de tip internat/cămin de liceu care să poată caza trupele de adolescenți. Nici asta nu s-a întâmplat anul acesta. Așteptăm, sperăm. O altă intenție conturată undeva anul trecut ar fi crearea în cadrul Festivalului a unui departament de voluntariat cu adulți din rândul comunității locale. La anul, sigur îl facem.
SȘ: Mi-aș fi dorit să fac un eveniment outdoor de anvergură, cu ocazia celor 18 ani de festival, un fel de party de majorat în aer liber cu un DJ cunoscut. Însă un asemenea eveniment necesita un tip de organizare mult mai minuțioasă decât ne puteam permite anul acesta. De altfel, pentru că orașul este în renovare, ar fi fost extrem de dificil să găsim un spațiu central adecvat, care să fie și ușor de securizat.
LR: Îmi e dificil să mă decid între 15 august (mid-fest) și 18 august (ziua Galei de închidere). 15 august, zi liberă, Sfânta Marie, aduce pe toată lumea în mijlocul festivalului: 9 trupe, peste 100 de tineri, 18 artiști traineri și 9 artiști mentori, într-un mix de spectacole de teatru indoor, lansări de carte, spectacole pentru cei mici și părinți, concert de muzică și show de poezie. 18 august este ziua cu impact emoțional fenomenal. Avem 4 trupe strong de adolescenți care își prezintă spectacolele pe zi, iar apoi o Gală de închidere unde veți trăi spiritul tânăr al Ideo Ideis. Aici nu pot decât să vă spun că nu experimentați așa ceva oriunde. Deci, veniți!
SȘ: Îmi e greu să recomand doar o zi, dar cel mai probabil aș alege deschiderea festivalului. Asta pentru că, în general, îmi place când debutează un eveniment, dar și pentru energia fabuloasă pe care o pot transmite cei 150 de adolescenți care abia așteaptă să înceapă festivalul. Anul acesta o să deschidem Ideo Ideis cu un spectacol care are muzică live originală, cu versuri inteligente si emoționante, pe ritmuri de hip-hop în care joacă actori foarte tineri și talentați. Spectacolul se numește „Un basm urban”, în regia lui Norbert Boda, și cred că le va plăcea foarte mult adolescenților. Abia aștept să văd reacțiile lor când va începe festivalul.
Pentru a va oferi o experienta de navigare mai buna acest site foloseste cookies.
Daca esti de acord cu acestea, inchide aceasta notificare sau afla mai multe despre setarile cookies aici | OK, inchide