Primarul din Piatra-Neamț și Decizia corectă

Atitudini în teatrul românesc. Irina Wintze: „Rigoarea este prima regulă a jocului” (scrisori)
octombrie 29, 2020
Atitudini în teatrul românesc. Adriana Moca: „Prima menire a teatrului e să modifice scheme de gândire.” (scrisori)
noiembrie 16, 2020

Recent, primarul nou ales al orașului Piatra-Neamț s-a trezit vorbind despre ce ar trebui să includă repertoriul Teatrului Tineretului din localitate. Și asta nu pentru că l-ar interesa neapărat teatrul, ci pentru că se întâmplă ca această instituție culturală să fie în subordinea Consiliului Județean, condus de cineva dintr-un alt partid. Numai că Andrei Carabelea, noul primar PNL-ist al orașului uită o regulă de bază în democrație: artiștii au libertate de expresie, nu e locul nici unui primar sau șef de consiliu județean să-și dea cu părerea despre actele artistice. Punct.

În timpul comunismului, spectacolele erau cenzurate metodic, prin verificarea textelor care urmau să fie montate, prin comisii ideologice care făceau vizionări și își dădeau – sau nu – acordul pentru ca spectacolul să iasă la public. Dar un lucru era sigur: membrii comisiilor vedeau spectacolele. Astăzi, politicienii se exprimă fără să se mai deranjeze să vadă vreun spectacol, doar pe baza unor comentarii din spațiul public, care le dau apă la moară pentru criticarea contracandidaților politici. Numai că nu înțeleg, când fac asta, că la 30 de ani de la Revoluție, societatea românească a evoluat suficient cât să fie neplăcut surprinsă de o asemenea ieșire. Nu mai suntem, din fericire, în anii 90, când urmele regimului totalitar erau puternic prezente, și chiar dacă încă există extremiști și primitivi politic, ba chiar și naționaliști penibili care cred că problemele unei societăți se rezolvă dacă le bagi sub preș și te faci că nu există, majoritatea oamenilor au bunul simț de bază care le spune măcar să nu se exprime despre lucruri la care nu se pricep. Și pentru acești oameni, un primar care dă sfaturi directoarei unui teatru, cu atât mai mult unei directoare care a fost aleasă prin concurs și se întâmplă să fie unul dintre cei mai importanți creatori de teatru din România în acest moment, nu face decât să-și reducă numărul de susținători, ajutându-și contracandidații politici, în loc să-i submineze, cum și-a dorit. Primarul Carabelea a făcut un mare deserviciu partidului din care face parte, chiar înainte de alegeri, așa cum se vede și din majoritatea comentariilor la postarea sa de pe Facebook în care a ”luat poziție” complet în necunoștință de cauză[1].

Spectacolul 98% Decizia corectă de Andreea Tănase de la care a pornit scandalul din Piatra-Neamț, este o producție nouă, în regia sensibilă și contemporană a Elenei Morar, creată în cadrul unui program educațional coerent al Teatrului Tineretului[2] și discută o problemă gravă cu care se confruntă România, și anume lipsa educației sexuale care duce la cel mai mare număr de mame adolescente din Europa. În absența unor programe de prevenire a acestor situații, dezvoltate la nivel național, în lipsa discuțiilor deschise în familie, în școală sau la biserică, adolescenții din România sunt victimele ignoranței și ale provincialismului, viețile lor sunt adesea distruse de inconștiența adulților din jurul lor. Unii dintre acești adulți, ziariști, politicieni, directori de liceu – factori de decizie, din păcate – s-au ridicat acum împotriva unui spectacol care îndeplinește funcția educativă a teatrului și spulberă măcar o parte din ceața care plutește asupra acestui subiect. Întrebarea este ce scuză au acești domni – nu întâmplător, în asemenea subiecte ce țin de corpul femeii se exprimă în primul rând bărbații, care ”știu ei mai bine” – că nu au făcut nimic până acum ca să reducă numărul de mame adolescente din orașul lor? Ce proiecte au directorii de licee și primarul din Piatra-Neamț pentru ca orașul lor să nu se ”laude” cu vieți de copii distruse?

Până când se vor gândi acești domni și alții ca ei, care le-au susținut poziția în spațiul public, la ce ar putea să facă ei ca să fie parte din soluție, nu din problemă, cred că ar trebui organizate vizionări pentru liceeni din toată țara cu acest spectacol, pentru ca nici un adolescent aflat în situația critică de a lua o decizie de viață și de moarte să nu se mai simtă vreodată singur!

Spectacolul 98% Decizia corectă are premiera chiar în aceste zile[3] (scandalul a izbucnit înainte de definitivarea spectacolului) și poate fi văzut online aici: https://vimeo.com/478973523?fbclid=IwAR2U7K03kaAhPT17TKd5yN3L3BOfWn8huVrf9kLTbrN1Nep479eRaXBDxuI

[1] https://www.facebook.com/A.Carabelea

[2][2] Punctul de vedere official al teatrului poate fi citit aici: https://www.teatrultineretului.ro/?p=21143&fbclid=IwAR1c79Gw1FWoRL0Ab-DDasbTJgZQD3rAtiu9izXCzgTIuQKUq-WpXDpFkJc

[3] https://revistascena.ro/stiri/98-decizia-corecta-premiera-la-teatrul-tineretului/

 

Pentru a va oferi o experienta de navigare mai buna acest site foloseste cookies.

Daca esti de acord cu acestea, inchide aceasta notificare sau afla mai multe despre setarile cookies aici | OK, inchide