Despre ritualuri în societatea modernă

Teatru și societate în FNT. Despre oameni și cartofi
noiembrie 2, 2018
Când visezi glasuri și când le auzi
noiembrie 16, 2018

Pornind de la o cercetare a ritualurilor alternative, Ritualia aduce în discuție raportarea culturii standard la practicile magice, dar și poziția lor într-o societate puternic tehnologizată și conectarea individului modern cu acestea.

Foto Sorin Nainer

Ritualia, e mai mult decât un spectacol de dans participativ (așa cum îl numește echipa de creație),  este un performance care creează un peisaj al ritualurilor din diferite culturi și timpuri istorice, abordate interdisciplinar, conectate însă prin intermediul ideii de corporalitate.

Ceea ce Ritualia își propune și reușește nu e doar cartografierea unor practici, ci și reconectarea acestora cu spectatorii, care sunt provocați pe tot parcursul să participe activ la spectacol. Încă de la început așezarea atipică –  fiecare stă pe perne, cu toții amestecați între elementele de decor – demonstrează această intenție. Spectatorii sunt invitați mai apoi să lase pe altarul din centrul scenei un obiect care să se încarce cu energie, în timpul spectacolului și pe care să-l poată lua acasă după terminarea acestuia. Caruselul magiei a fost pornit!

E conturat rapid un univers al practicilor performate de femei, care a fost ignorat de cele mai multe ori la scrierea istoriei sau a fost înzestrat cu caracteristici negative. Sunt înșirate povești și istorii ale unor vrăjitoare, este invocat Oracolul, sunt performate dansuri simbolice pe muzica special concepută de Borusiade și TrickSodus Da Muv (care interpretează live) ce întregește universul senzorial al sălii de spectacol.

Foarte interesantă este alegerea unor noțiuni de eco-feminism pentru coloana vertebrală a performance-ului, care activează ideea spiritualității cu pământul și interconexiunea oamenilor cu acesta într-un sistem de tip comunitate. Fără să fie declarativ, performance-ul este militant la nivel de concept. Dominația și ierarhia sunt aduse în discuție atât la nivel de gen, cât și la nivel de vietăți (omul, regele animalelor). Performance-ul oferă o viziune a unei reconectări cu natura prin intermediul corpului. Iar prin această subliniere a relației dintre om și pământ este pusă între paranteze neglijența cu care umanitatea tratează planeta și efectele catastrofale care încep să se resimtă din ce în ce mai tare. Fără să caute vinovați pentru stratificări, Ritualia aduce în fața publicului un tip de feminine power, care are rădăcini ancestrale.

La final, fiecare performer oferă o demonstrație a unei practici magice în care invită publicul să ia parte: undeva se întorc cărți desenate de tarot, care capătă rapid semnificații, în culise se invocă un descântec de dragoste din Maramureș, în altă parte publicul este invitat să îngroape un obiect la rădăcina unei plante pentru a scăpa de un lucru neplăcut. Ceea ce-i aduce pe toți din nou la ideea de comunitate este repetarea în grup a structurii centrale a coregrafiei. Corpurile se amestecă, mâinile desenează animale încărcate de simbolistică, iar fiecare este lăsat să-și descarce și încarce energia printr-un ritual de dans colectiv.

de/cu: Aigül, Teodora Bogasiu, Andreea David, Paul Dunca, Monica Ivanov Maria Mora, Alina Tofan

muzica: Borusiade, TrickSodus Da Muv (live)

proiecții: Ion Cotenescu/ Cotė

lumini & set design: Tudor Chiliman

costume: Circusphere

Pentru a va oferi o experienta de navigare mai buna acest site foloseste cookies.

Daca esti de acord cu acestea, inchide aceasta notificare sau afla mai multe despre setarile cookies aici | OK, inchide