CUTInE – Spectacol pentru copii la care nici adulții nu se plictisesc

Un Pescăruș unde emoția se naște din pixeli și reinventează teatrul
iulie 2, 2021
La Avignon între IN și OFF: Elanul către paradox
iulie 26, 2021

Să fii spectactor într-o sală de teatru este o bucurie în sine, să fii spectator într-o sală de teatru pentru copii, în care aproape jumătate sunt copii mici (0-3 ani), este cu adevărat o experiență pe care orice spectator adult ar trebui sa o aibă, indiferent dacă are sau nu un copil. Pentru că ei, copiii, intervin activ în spectacol, la fiecare pas, ceea ce văd și simt este imediat exprimat prin cuvinte, uneori stâlcite, cei mici neavând construită acea barieră a comportamentului social în sala de spectacol.

CUTInE este un spectacol fără vorbe, fără explozii de muzică și lumini, dar care îi ține pe copii atenți, conectați, îi face să le pese, pentru că cei doi actori explorează cu multă concentrare relația dintre joc și învățare prin intermediul unor cuburi care au multiple funcțiuni. Cei doi actori foarte dedicați și antrenați, Tudor Morar si Eliza Teofănescu, iau cu asalt câteva cutii de forme diferite, intră prin ele, le explorează, construiesc cu ele, se ascund unul de altul, se regăsesc, fac un tunel etc., totul într-un spectacol mut realizat de coregrafa Andra Burcă.

Spectacolul explorează fascinația copiilor față de cuburi, multiplele tipuri de construcție și de folosire, dar oferă și pentru părinții însoțitori timp și spațiu de gândire. Căci în aproape o oră, ca părinte, vezi ceea ce înseamnă joaca copiilor cu aceste instrumente simple de învățare prin experimentare asupra formelor, culorilor, plasării lor în spațiu, dar și procesul lor de joacă împreună, în colaborare sau uneori în contradictoriu, căci ambele situații sunt binevenite.

Credit foto: Tiberiu Raducu / Teatrul Ion Creangă

CUTInE este un spectacol necesar, util, rar în peisajul spectacolelor pentru copii mici, ceea ce îl face să fie și mai important, racordat la o practică europeană a educației prin cultură pentru copiii de vârstă mică (0-3 ani). Este coprodus în cadrul proiectului european Mapping – a Map on the aesthetics of performing arts for ealy years, din care Teatrul ”Ion Creangă” face parte. Este un proiect început în anul 2018 și care aduce împreună mai multe teatre, centre și instituții din Europa din al căror repertoriu face parte și programul educația timpurie, fiecare folosind diferite abordări și tipuri de expresie.

La final s-a văzut și un efect grav al noii noastre realități pandemice. În general, mai ales în cadrul acestor spectacole pentru copii, după ce se termina spectacolul, micii spectatori erau invitați pe scenă ca să poată pună mâna (în acest caz specific pe cutii) și să populeze un pic spațiul de joc, producându-se astfel o familiarizare importantă a copiilor cu teatrul (scenă, actori). Sala fiind mică, din cauza pandemei acest lucru nu este momentan posibil, privându-i de fapt pe copii de o apropiere reală, tactilă față de procesul artistic (mai ales dacă ne gândim că pentru această categorie de vârstă e important sa atingă obiecte, dar și să interacționeze de aproape cu ele).

Să sperăm că lucrurile vor reveni din nou la un normal al apropierii și că spectacolul CUTInE va fi experimentat de cât mai mulți spectatori mici împreună cu părinții lor.

Spectacolul se va juca în perioada următoare atât în regim indoor – la Sala Mică a Teatrului ”Ion Creangă”, cât și outdoor – în Amfiteatrul VăraTIC din grădina Casei Eliad, calendarul detaliat fiind disponibil pe website-ul www.teatrulioncreanga.ro.

#spectacolcopii #copiimici #cutii #teatrulioncreanga #recomandare #teatru

Pentru a va oferi o experienta de navigare mai buna acest site foloseste cookies.

Daca esti de acord cu acestea, inchide aceasta notificare sau afla mai multe despre setarile cookies aici | OK, inchide