Clara și timpul liber – unteatru de copii

La Avignon între IN și OFF: Elanul către paradox
iulie 26, 2021
Odă livratorului la Teatrul Masca
septembrie 11, 2021

O zi obișnuită de vară în care te îneci de la praful adunat pe trotuar. Sâmbăta, în luna august, centrul Bucureștiului este mai degrabă pustiit, părăsit de forfota și zgomotul obișnuit. Unteatru, un teatru independent bucureștean pe care îl apreciez pentru reziliență, dar și pentru inițiativele antreprenoriale cu care însoțește nevoia de spectacole de teatru, a deschis în curtea Casei Universitarilor unteatru Open-Air. Locul este populat cu mare respect pentru vegetația luxuriantă de acolo și inițiativa pune în aplicare strategia culturală a unui București care nu conștientizează încă ce spații surprinzătoare (dar în general uitate) deține.

Așadar, la unteatru Open-Air am văzut unul dintre spectacolele cele mai inedite experimentate din ultima perioadă, one woman show-ul pentru copii Clara și timpul liber creat de Ana Turoș. Clara este o funcționară un pic smucită care intră de la început în contact cu micii spectatori prezenți și îi întreabă cum se numesc și ce le place să facă cel mai mult în timpul liber. Unii copii răspund la ce activități sunt supuși de către părinți, alții spun cu ce își petrec timpul neorganizat/nestructurat încă de către o privire adultă. Actrița reușește să creeze un personaj atent și prezent la ceea ce spun copiii, iar cei din urmă intră foarte ușor în jocul dialogului. O calitate mare a acestui spectacol este că reușește să integreze organic interacțiunea în spectacol.

Dacă la început este o funcționară organizată, care are bine pus la punct tot timpul pe care îl are la dispoziție, înconjurată de telefon și calculator, supravegheată de Vocea care nu îi oferă nicio pauză, Clara își recapătă la final bucuria timpului liber, mesajul fiind evident direcționat către copii și către nevoia lor de explorare și joacă, dar cumva atingând și părinții spectatori, căci nu prea ai cum să nu o bagi în seamă pe Clara, cu privirea ei scrutinitoare.

Ca un adevărat artist de teatru de stradă (din categoria unor renumiți clovni contemporani precum Karcocha sau Leandre Ribera), obișnuit să improvizeze cu ceea ce primește de la oamenii cu care intră în contact, Ana Turoș reușește mereu să fie atentă și să integreze ceea ce îi dă publicul, în acest caz fiind vorba despre unul tânăr, onest și foarte dornic să intre în dialog. În același timp, Clara devine stăpâna unui teren magic, în care floarea și dosarele care ascund avioane de hârtie frumos colorate, te trimite cu gândul și la prezența Victoriei Chaplin și la obiectele pe care le transformă, le locuiește sau le dă viață, transformându-le scopul principal pentru care au fost create.

 

Clara și timpul liber, one-woman show cu: Ana Turoș, Ilustrație muzicală: Alexandru Lungu

Scenografie: Ana Maria Hariton, Voce: Valentina Zaharia

Pentru a va oferi o experienta de navigare mai buna acest site foloseste cookies.

Daca esti de acord cu acestea, inchide aceasta notificare sau afla mai multe despre setarile cookies aici | OK, inchide