Să rămânem pe partea cu soarele
Ce faci acum în timpul pandemiei? Ți-ai continuat activitatea? Ai găsit soluții? Te-ai izolat? Am adresat aceste întrebări mai multor artiști care activează în sectorul cel mai lovit în această perioadă, cel independent. Între timp a apărut și o veste bună: s-a aprobat ordonanța prin care persoanele fizice care obțin venituri EXCLUSIV din drepturi de autor și conexe și care și-au întrerupt activitatea din cauza pandemiei primesc de la stat 75% din salariul mediu brut. Rămâne de văzut cum va fi pusă în aplicare și câți dintre artiști vor reuși să beneficieze de acest ajutor.
Doru Mihai Taloș: ”Suntem izolați la locul de muncă”
Doru Mihai Taloș
Anticipam această criză, dar cred că îmi doream să ajungă la noi ceva mai târziu, am rămas suspendați cu multe proiecte. Încercăm să rămânem optimiști, sperăm să depășim în cel mai scurt timp această criză. Suntem conștienți că activitățile culturale publice în spații închise au fost printre primele suspendate și probabil vor fi printre ultimele deblocate.
Suntem izolați la locul de muncă, eu și Oana Mardare locuim în aceeași curte cu Reactorul, deși în majoritatea timpului am suferit din cauza asta, acum ne simțim norocoși, putem sta în curte, ne putem bucura de soare, ne dăm de lucru, facem curățenie în locuri în care ajungem mai rar, ne-am aprovizionat cu vopsea, materiale și ne-am propus să renovăm mai multe lucruri în această perioadă, mobilierul din curte, fațada clădirii, barul, să facem ordine la recuzită și în pod.
E liniște, deși e totul suspendat și am evitat să ne facem planuri pe termen lung, suntem nevoiți să lucrăm la proiecte noi pentru această toamnă, încercăm să vedem ce putem face în mediul online. Personal, nu gust această schimbare, dar cred că e importantă pentru viitorul nostru. În cadrul proiectului „Postuman. Abordări performative”, finanțat de Administrația Fondului Național Cultural, un program ce are ca scop sondarea implicațiilor etice, psihologice și socio-politice ale evoluției tehnologice, o parte din echipa Reactor a început lucrul la o producție dedicată mediului online, din echipa spectacolui fac parte regizorul Bobi Pricop, autoarea Lavinia Braniște, actorii Bianco Erdei, Cătălin Filip, Oana Hodade, Lucia Mărneanu, Adonis Tanța și Lucian Teodor Rus, alături de Eduard Gabia (muzică & coregrafie), Dan Basu (video) și Răzvan Rusu (programare & suport tehnic).
Nu am mai ieșit din curte de mai bine de 10 zile, vom mai ieși doar pentru cumpărături strict necesare în următoarea perioadă, nu pot să recomand altceva.
Ozana Nicolau: ”Nu știu cum vom reuși re-programăm în toamnă”
Ozana Nicolau (foto Elena Ionescu)
Da, m-am izolat. La început am fost sceptică în legatură cu situația, apoi n-am avut de ales. Nu repetam la nici un spectacol în perioada asta, deci nu a trebuit să recurg la repetiții online. Însă reprezentațiile cu cele două spectacole din anii trecuți care erau programate pentru luna martie au fost – evident – anulate. Nu știu cum vom reuși să le re-programăm în toamnă pentru că efectiv nu văd cum vom găsi timp fizic pentru atâtea reprogramări și nici nu văd cum ar putea publicul să se împartă între atât de multe evenimente culturale. Cu siguranță, oferta culturală va fi supra-saturată.
Mi-am continuat activitatea de cercetare. Faptul că mai multe teatre au făcut disponibile online spectacole care s-au remarcat la vremea lor sau faptul că anumite festivaluri au făcut accesibile anumite filme din arhiva lor m-au ajutat să vizionez acum opere la care nu aș fi avut cum să ajung altfel (fie din cauza îndepărtării în timp – spectacole de acum 10 ani, fie din cauza distanței fizice – de ex. spectacole din Basel).
Dumitru Stegărescu: ”Pandemia m-a prins în repetiții”
Dumitru Stegărescu
Sunt actor în compania independentă BIS Teatru. Pandemia m-a prins în plină repetiție, aveam programată pe 3 aprilie 2020 o premieră cu „Muzicanții din Bremen” și pe lângă asta tocmai începusem repetițiile la „Povestea Poveștilor” de Ion Creangă. Din poveste în poveste am ajuns într-o altă poveste care, nu e nevoie să mai menționez, că-i tragică sau deocamdată fără de final, după cum au spus-o deja nume cu mai mare impact, că ajung la expresia „a bate apa-n piuă”. Spun însă că avem nevoie de luciditate, informare corectă, răbdare și multă dragoste…
Stau în casă, bineînțeles că stau în casă, dar fiind independent tot în casă îmi repetam textele, îmi făceam exerciții de dicție, citeam, căutam texte pentru următoarele spectacole adică munca de acasă este foarte cunoscută actorului independent.
Tot din casă, în 27 martie, cu mare dor de public am început proiectul „Poezia de la 9 seara”, în fiecare seară de la 21:00. Pe toată perioada pandemie de pe pagina BIS Teatru se va posta câte o poezie. Ar fi cazul să ne ridicăm nivelul teatral, spectatorii vor fi mult mai flămânzi, mai dornici.
Carmen Lopăzan: ”Mă mișc: fizic, mental, emoțional”
Carmen Lopăzan
Sunt la granița dintre agitația aia cu ,,mamă, câte am de făcut, ăsta e momentul’’ și întrebările alea… alea: cum o să fie lumea asta / ăia pe care-i iubim/ ăia cu care suntem certați după ce-o să avem voie să ieșim iar din casă? Noi?
Sunt parțial izolată, parțial luminoasă cu privire la viitor, parțial implicată în activitatea artistică. Soluții? Mă mișc: fizic, mental, emoțional, în toate felurile, cât să rămân cu mințile în cap. Mai fac 5 abdomene, mai sun pe cineva, mai scriu pentru AFCN, mai scriu pentru mine, mai scriu idei care îmi vin pentru alte proiecte, chiar dacă, pe undeva, simt că sunt toate șansele să nu se poată întâmpla; mai un Netflix, mai o curățenie în dulap, mai o carte, mai o mâncare.
Planuri? Nu-mi fac, pentru că nu știu pentru ce m-aș putea pregăti. Tot ce știu că vreau e să rămân pe partea cu soarele, că de umbre nu-mi fac griji că nu-și vor face simțită prezența. Le simt mușcătura din când în când, puțin mai mult pe zi ce trece.
Pentru a va oferi o experienta de navigare mai buna acest site foloseste cookies.
Daca esti de acord cu acestea, inchide aceasta notificare sau afla mai multe despre setarile cookies aici | OK, inchide